Neděle 12. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičný únik chloru na Českolipsku

Může uniknout chlor ze speciálního kontejneru při jeho přepravě? Nemůže, ale co kdyby!

Hasiči jsou teď na tuto možnost připravení jak teoreticky, tak prakticky. Včera se totiž konala druhá část štábního taktického cvičení ve Stráži pod Ralskem, kde byla simulována dopravní nehoda tahače přepravujícího chlor. Kvůli mimořádné události se ve s. p. Diamo sešel štáb velitele zásahu, kde vedle hasičů byli zástupci policie, městského úřadu, Báňské záchranné služby a samotného podniku. Virtuálně se tak rozjela operace s mnoha opatřeními.

Ve scénáři došlo k nehodě tahače přepravujícího chlor v 9:45 hodin na křižovatce ulic Máchova a Enkláva. Následkem nehody je porušeno potrubí u kontejneru a uniká kapalný chlor. Ihned je vyhlášen poplach II. stupně a operační středisko vysílá do akce 11 jednotek hasičů. Nad místem úniku vznikne chlorový mrak, který se šíří na město.

Hasiči vytyčují nebezpečnou zónu a vytváří ochrannou vodní clonu z deflektorů a C proudů. Rozhlasem jsou také upozorněni obyvatelé Stráže pod Ralskem, aby se rychle ukryli a zavřeli okna. Rozeznívají se i rotační sirény a starostka města informuje občany o vzniklé situaci.

Ve spolupráci s policí jsou vytyčeny dopravní uzávěry a hasiči vyrozumívají velké subjekty poblíž místa nehody. Vytypovávají také vhodnou hydrantovou síť, ale jako nejoptimálnější je nakonec zvolena kyvadlová doprava vody z místní nádrže Horka. Hasiči monitorují nebezpečnou zónu a kontrolují vodu odtékající z místa zásahu, zda není kontaminovaná.

Po zjištění zbylého množství chloru v cisterně je řešena možnost dopravy. Protože chlor nejde mimo pracoviště s. p. Diamo přečerpat, hasiči shánějí těžkou techniku, která by dokázala kontejner naložit na náhradní tahač s podvalníkem. Jeřáb, který umí naložit třiadvacetitunový náklad, dojíždí na místo po dvou hodinách. Po bezpečném převozu zhruba 2km za Stráž pod Ralskem na pracoviště s. p. Diamo je akce ukončena.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet