Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na dálnici shořel kamion s textilem

Polský kamion s nákladem textilu dnes ráno shořel na dálnici D2 u Brna. Požár likvidovalo osm jednotek hasičů.

Kamion na druhém kilometru dálnice ve směru do Brna zastavil na krajnici, protože měl defekt levé přední pneumatiky a kolo začalo hořet. Řidič hořící kolo téměř uhasil ručním hasícím přístrojem. Oheň se ale vzápětí znovu rozhořel, zasáhl motorový prostor tahače a rozšířil se na kabinu vozidla i na návěs.

Požár byl hasičům ohlášen v 5.08 hodin. Protože při příjezdu prvních jednotek byl téměř celý kamion v plamenech, krajské operační a informační středisko HZS JmK vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu. Na místo vyjely profesionálních jednotky ze stanic v Lidické, Točné, Zaoralové a Bauerově ulice v Brně a v Židlochovicích, a dobrovolné jednotky z brněnských městských částí Slatina. Chrlice a Bohunice.

Proti plamenům hasiči zasahující v hustém dýmu v dýchacích přístrojích namířili čtyři vodní proudy a vysokotlaký proud se smáčedlem. Požár se podařilo dostat pod kontrolu v 5.32 hodin, část nákladu balíků s textilem hasiči z hořícího návěsu vyložili. K odvětrání kouře nasadili přetlakovou ventilaci. Po 8. hodině hasiči vyklidili celý nákladní prostor návěsu mimo dálnici a za svodidly dohašovali žhnoucí zbytky balíků s textilem. V 8.20 hodin zahájili pracovníci asistenční služby přípravy na odtažení vraku kamionu z dálnice. Dálnice D2 byla ve směru na Brno po 5. hodině uzavřena a policisté provoz odkláněli výjezdem na Modřice. V 7.21 hodin se podařilo obnovit provoz v levém jízdním pruhu.

Tahač s návěsem a zhruba dvě třetiny nákladu požár zničil. Přesnou příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS JmK. Způsobenou škodu podle předběžného odhadu vyčíslil na 2,5 milionu korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet