Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výcvik ve vyprošťování „utopené“ techniky

Dne 13.10. 2011 příslušníci 2. Záchranné roty ZÚ HZS ČR se sídlem v Hlučíně využili jedinečnou možnost prakticky si vyzkoušet vyprošťování „utopené“ techniky.

Úkolem bylo vytáhnout na břeh potopené korečkové rýpadlo na pontonu, který byl potopen v hloubce zhruba 3 až 4 metrů. Cílem výcviku bylo prověřit a zdokonalit spolupráci mezi obsluhou těžké vyprošťovací techniky, automobilním jeřábem a potápěči z 2. Záchranné ro­ty.

Tento vrak pontonu byl vytažen na břeh po cca 2 hodinách práce. Na vytažení pontonu – rypadla byl nasazen vyprošťovací tank VT-72b a automobilní jeřáb AD-30 (nedávno přivezen a poprvé využit u Záchranného útvaru HZS ČR).

Výcvik byl prováděn v prostoru štěrkovny Dolní Benešov patřící společnosti Kamenolomy s.r.o. Na základě smlouvy o využívání prostoru k výcviku zde mohl proběhnout tento speciální výcvik.

Tento specifický výcvik se provádí z důvodu nácviku činností při řešení mimořádných událostí, jako jsou například povodně, nebo pád techniky či jiných předmětů do vodního zdroje.

Pro tento výcvik je obtížné vytvořit reálné podmínky. Utopený ponton rýpadla v těsné blízkosti základny byl proto ideálním tréninkovým objektem.

Foto a info kpt. Ing. Marek Pjaták

Sdílet