Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FOTOREPORTÁŽ: Opravená hasičárna v Rumburku

V Rumburku se po mnoha letech dočkali rozsáhlé rekonstrukce tamní hasičské zbrojnice, přinášíme několik fotografií a popis stavu po opravách a dostavbách.

Rumburská jednotka je zařazena jako JPO II/1, což zabezpečuje výjezd družstva o zmenšeném početním stavu (4 hasiči) do pěti minut. V současné době jednotka čítá 29 aktivních členů, pro jejich svolávání členů jsou používány sirény (nyní nově elektronické) ve spojení s pagery a AMDS.

Zbrojnice byla v průběhu rekonstrukce (od 12. října 2010) kompletně opravena a po zbourání sušící věže rozšířena dostavbou o nové, dosud chybějící, prostory.

Svatý Florián, patron hasičů, nyní dohlíží na rumburské náměstí Dobrovského z proskleného otvoru, který je umístěn nad nápisem „Hasičská zbrojnice“. Zbrojnice je po rekonstrukci laděna do šedivé barvy s červenými prvky (včetně červených vrat).


Jak to vypadá v garáži?

Všechna vjezdy do garáží (5 z přední strany – určené pro techniku, 1 boční – určený pro „doplňky“) mají elektronicky ovládaná vrata. Otevřít je lze jak dálkově, tak přímo od vrat. Protože na stanici funguje stálá služba, v době, kdy hasiči přibíhají na výjezd, již vidí, která vrata jsou otevřena a tak tuší, jaká technika bude vyjíždět.

Stání jsou vybavena odsáváním – a to jak „visícím“, tak „stropním“. U žebříku tak ze stropu visí hadice, která se napojuje na spodní výfuk, nad Terrnem je speciální pohybující se lišta, která se sama navede na horní výfuk. Odsávání se samozřejmě automaticky spouští při nastartování vozidel.

Původně byly garáže odděleny, mezi nimi se procházelo dveřmi; při rekonstrukci bylo přistoupeno k probourání a vytvoření jednoho velkého prostoru. Prostor v garáži byl však prodloužen i do délky. Technika se tak neparkuje „nadoraz“.

Dnes již standardem je stálé nabíjení vozidel s automatickým odskokem při výjezdu. Zajímavostí může být speciálně odhlučněná místnost pro kompresor v zadní části garáže. Vzadu se také nachází vysoušeč obuvi s umyvadlem.


Zbytek „přízemí“, aneb dílny, sklady, chemická a technická služba

Celá zadní část je nově přistavena a hasiči tak konečně mají k dispozici chybějící prostory jako je dílna, sklady či místnost pro technickou a chemickou službu. Šatny s koupelnou jsou stejně jako sklep opravené.


První patro a zázemí pro hasiče

Po opraveném schodišti se dostáváme do prvního patra, kde se nachází společenská místnost, v případě nutnosti použitelná jako krizový štáb. Standardem jsou rozvody elektřiny a datových síti.

Dále se dostáváme do moderní služebny, ze které lze sledovat a ovládat chod celé stanice (venkovní kamery, otevírání vrat, vyhlašování poplachu jak sirénami, tak pagery). Kancelář velitele je závěrečnou tečkou za prvním patrem.


Druhé patro, aneb zázemí

Druhé patro je koncipováno jako zázemí pro případ plné pohotovosti, proto zde najdeme dvě „ložnice“, které však neslouží pro standardní přespávání členů, jsou určena pouze pro nouzové situace a odpočinek po dlouhotrvajícím zásahu (či v jeho průběhu). Dostupná sociální zázemí jsou také samozřejmostí.

V celé budově jsou na různých místech umístěny telefony a příposlechy, stálá služba se tak může pohybovat kde uzná za vhodné a telefony může například vyřizovat z pohodlí uzavřené malé místnůstky.


Další stavební úpravy

Kompletně opravena byla také střecha a půda, tam se teď nachází manuální ovládání elektronické sirény. Ty byly pořízeny tři a nahradily v celém městě sirény rotační. V rámci oprav byla vyměněna okna a zaveden kamerový systém – toho se již několikrát chtěli zmocnit zloději.


Rekonstrukce stála město Rumburk více než 14 milionů korun. Na rekonstrukci se podíleli i členové sboru, kteří zde odpracovali spoustu hodin. Nezbývá nám moc možností, co hasičům v Rumburku popřát, tak snad jen „ať vyjde ještě ten nový žebřík“.

Foto původní zbrojnice a rekontrukce: www.hasicirumburk.cz

Sdílet