Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení složek IZS prověřilo záchranáře po výbuchu u Ratají

Dne 14. 10. 2011 v 09:15 hod. bylo vyhlášeno letošní největší cvičení základních složek integrovaného záchranného systému (IZS) ve Zlínském kraji. Cvičení se tentokrát zaměřilo na likvidaci mimořádné události po výbuchu průmyslové trhaviny ve výrobním závodě u obce Rataje na Kroměřížsku.

Účelem tohoto speciálního cvičení bylo sladit činnost jednotlivých složek IZS s firmou vyrábějící průmyslové trhaviny a procvičit postupy po výbuchu a požáru těchto látek.

Ve výrobní technologii, která se zabývá produkcí průmyslové trhaviny, došlo simulovaně k požáru a k následnému výbuchu celého objektu. Požár zasáhl i okolní lesní porost. Osoby, které byly uvnitř výroby byly zraněny nebo byly nezvěstné. Budova byla po výbuchu staticky nezajištěná a nestabilní. O události byli informováni záchranáři na lince 112. Na místo vyjely jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů, složky policie i posádka zdravotnické záchranné služby.

Během cvičení se sledovaly všechny důležité postupy po vzniku takové mimořádné události. Úkolem zástupců firmy bylo správné a včasné ohlášení požáru, vyhlášení požárního poplachu v areálu firmy, průzkum místa požáru a výbuchu, evakuace zaměstnanců a informační podpora veliteli zásahu.

Hlavním úkolem jednotek profesionálních hasičů byl průzkum, zjišťování přítomnosti nebezpečných látek a nitrózních plynů. Dále to bylo vyhledání a vyproštění zraněných nebo zavalených osob, poskytnutí předlékařské pomoci a přenos zraných do bezpečné zóny. Jednotky dobrovolných hasičů se soustředily na likvidaci požáru, dálkové vedení vody a čerpání z místního rezervoáru. Hasiči se procvičili také v zajištění objektu proti dalšímu zřícení a vyzkoušeli si použití i speciálního technického vybavení.

Hlavním úkolem policie bylo zajistit přístupové cesty k firmě, celkové zajištění objektu, pátrání po nezvěstných osobách a ohledání trosek po výbuchu pyrotechnikem. Při pátrání po jednom zaměstnanci byla vytvořena rojnice a muž zraněný výbuchem byl nalezen v nedalekém lese.

Zdravotníci se podíleli na vyhledávání zraněných a zavalených osob, ošetření zraněných a jejich odvoz do zdravotnického zařízení. Celkem bylo ošetřeno pět zraněných, jedna osoba byla prohlášena za mrtvou.

Celé cvičení trvalo více než tři hodiny. Na místě vše sledoval tým odborníků a specialistů ze všech základních složek IZS, který získané poznatky použije pro další školení a výcvik záchranářů.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet