Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Společné cvičení složek IZS Olomouckého kraje – Dálnice 2011

Desítky hasičů z řad profesionálních i dobrovolných, policisté, záchranáři a nejen oni ti všichni úderem půl desáté povolávají operační střediska jednotlivých složek Integrovaného záchranného systému na pomoc desítkám zraněných osob. Lidem uvězněných v kolonách po hromadné dopravní nehodě na rychlostní komunikaci R46 v úseku z Prostějova na Olomouc.

Linka tísňového volání 112 přijímá v pátek 14. 10. 2011 v 9:30 informaci od několika volajících z místa hromadného střetu desítek vozidel. Získané informace nevěstí nic dobrého, operační středisko Hasičského záchranného sboru situaci přehodnocuje na mimořádnou událost.

Prvotní průzkum vyslaných jednotek z obou směrů od Olomouce i od Prostějova jen situaci dokresluje, na místo nejen hasiči povolávají další síly a prostředky. Informace o střetu získávají veškeré další složky, zapojené v součinnosti s integrovaným systémem, rozehrává se složitý zásah nejen pro hasiče.

Několika kilometrová kolona desítek vozidel uvězněných v obou směrech, to je výsledkem srážek desítek vozidel, ve kterých zůstávají zranění a zaklínění lidé. V úseku od Olomouce navíc po střetu dochází k požáru jednoho z havarovaných vozidel.

Získání informací o skutečném počtu zraněných, rovněž i dlouhý úsek ve kterém došlo hned k několika vážným zraněním. Nutný kvalitní průzkum a předání reálně skutečných informací zdravotníkům i policistům pro zajištění lékařské pomoci zraněným osobám, bezpečnosti pro osoby v kolonách ve spolupráci s Policii ČR či bezpečnost při dojezdu další pomoci složek IZS. To jsou prvotní minuty při kterých musí fungovat souhra, komunikace a spolupráce.

Dnešní cvičení a jeho priorita koordinace a prověření spolupráce jednotlivých složek nejen z řad integrovaného záchranného systému. Navíc doplněna o zajímavou spolupráci s vězeňskou službou zablokovaného eskortního autobusu vazební věznice Olomouc v hromadné nehodě, převážející odsouzené.

Samozřejmě reálná situace by vzhledem k vážnosti a stavu trvala několik hodin, doprava v tomto úseku by z počátku prošla kolapsem a proto cvičení mělo dvě úrovně. Ve čtvrtek 13. 10. 2011 se po předání prvotní informace o mimořádné situaci krajským řídícím důstojníkem Hasičského záchranného sboru setkaly všechny dnes zúčastněné složky Integrovaného záchranného systému. Svolání krizového štábu Olomouckého kraje i součinnost a komunikace s ostatními složkami, kterých by se tak závažná dopravní nehoda dotkla. Následná diskuze, zvolení postupů například s odklonem dopravy, zajištění bezpečnosti pro stovky osob zablokovaných v kolonách a další to bylo úkolem setkání, den před samotným reálným provedením cvičení.

Cvičení dálnice 2011 skončilo zhruba v 11:30 hodin. V rychlém zhodnocení z pohledu hasičů vyžadoval od prioritních záchranných pomocí lidem i následné velmi důležité zprovoznění průjezdu komunikace za pomoci těžké vyprošťovací techniky. Likvidaci následků po dopravních nehodách. Zabezpečení vozidel proti požáru, sorpci úniku provozních kapalin a další. Rovněž i velmi důležitou spolupráci nejen se Policii a zdravotníky.

Spolupráce všech složek a to nejen Integrovaného záchranného systému s krizovým štábem Olomouckého kraje proběhla na velmi kvalitní úrovni. Vše samozřejmě projde hlubším vyhodnocením, tak aby se všechny získané zkušenosti dokonale využily v případě reálné situace – hromadné dopravní nehody na rychlostní komunikaci.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet