Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Dva turisté se zřítili ze skály

Hřenští dobrovolní hasiči i jejich kolegové z Německa měli v sobotu dopoledne plné ruce práce, nedaleko zadních Jetřichovic se ze skály ,,cvičně" zřítili dva turisté.

Kolem sobotní deváté hodiny ranní obdrželi hřenští hasiči zprávu, že v zadních Jetřichovicích se ze skály zřítili dva turisté. Hasiči neváhali, naskákali do aut a vydali se do skal. Naštěstí šlo pouze o cvičení.

Během okamžiku se obcí rozléhal zvuk hasičských sirén. Vietnamští obchodníci, je však nebrali příliš v zřetel. Nastoupit proto museli obecní policisté. „Ťui ťui kong gam, tltka lujvao." Začali strážníci rozdávat příkazy ve vietnamštině. Obchodníci začali ihned sklízet vše, co by mohlo bránit v průjezdu hasičských vozidel. Hřenští strážci pořádku jim totiž nařídili, aby ulici vyklidili. „Museli jsme se naučit alespoň základy, oni totiž kolikrát dělají, že nám česky nerozumí, takhle se nemohou vymlouvat," vysvětlili znalost podivného jazyka oba strážníci. Průjezdu hasičským vozům tedy už nic nebránilo.

Během několika málo minut byli záchranáři pod skalou, ze které se měli zřítit dva lidé. Následovalo rychlé rozdělení úkolů a hasiči se rozutekli do skal. Za chvíli bylo slyšet pouze udílení rozkazů a rad: „Tady to přivaž. Podrž to. Máš ještě jednu karabinu? Dopni to. Podejte nosítka" Během necelé hodiny byli oba turisté v péči zdravotníků. „S lezením nemáme problémy a jsme moc rádi, že si nás ke cvičení hasiči přizvali, je to pro nás zase další zkušenost z terénu," pochvaloval si zásah ředitel občanského sdružení Záchranáři Česká Kamenice Zdeněk Břečka. Ten se spolu se svou kolegyní Zuzanou Kupkovou spustil po laně za zraněnými.

Vyproštění dvou osob z nepřístupného terénu už tedy nic nebránilo. Jeden ze zraněných se pomalu připravoval na transport směrem dolů a druhý byl naopak přichystán na vytažení. „S jedním zraněným budeme slaňovat a druhého vytáhneme pomocí kladky zpátky na skalní věž," vysvětlil Miroslav Křížek, velitel JSDH Hřensko.

Oba muži, kteří utrpěli zlomeniny dolních i horních končetin, byli pevně přikurtováni do speciálních nosítek. Pomocí klady a za nemalého přispění několika hasičů a záchranářů se podařilo jednoho z nich dostat na vrchol skály. Druhý mezitím doputoval na pevnou zem, kde si jej převzali němečtí hasiči. „Kolegové z Německa mají k dispozici motorového koně, ten nám pomohl s následným transportem zraněných do sanitky," vysvětlil Křížek.

I druhý zraněný už se blížil k cíli, zbývalo ještě jedno spuštění. „Pomocí lan, nosítek a několika lidí jsme museli zraněného mladíka dostat bezpečně pod skálu, kde na nás opět čekal motorový kůň," dodal Křížek. I tento přesun se hasičům zdařil na jedničku.

Během dvou hodin byli oba neopatrní turisté v sanitkách a v péči lékařů.

„Záchrana dvou osob není příliš častým jevem, ale stát se to může. Nyní jsme zjistili, že potřebného vybavení máme skoro málo, chyběli nám nějaké lezecké pomůcky, naštěstí pomohli kolegové záchranáři i hasiči z Německa. Na nákup vybavení nám bohužel nezbývají peníze, musíme si tedy vystačit s tím, co nám dají sponzoři," posteskl si Křížek.

Kompletní fotogalerie Michaely Hlinkové ze cvičení je zde: http://www.nasedecinsko.cz/…fotogalerie/?…

Text a foto: Michaela Hlinková, Naše Děčínsko

Sdílet