Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ski Rescue Team Tesák letos již potřetí úspěšný

Ve čtvrtek odpoledne byli dobrovolní záchranáři ze Ski Rescue Team Tesák požádáni o pomoc při pátrání po dvanáctiletém chlapci, který se ztratil během školního běžeckého závodu.

Dne 16. 3. 2006 v 16:15 hod. byli dobrovolní záchranáři z Tesáku požádáni o pomoc při pátrání po nezletilém chlapci.

Pohřešování dvanáctiletého hocha z Olomouce nahlásil vedoucí chaty, v níž jsou školáci na lyžařském výcviku. Chlapec se ztratil při závodu v běhu na lyžích, záchranáři ho našli přibližně po hodině hledání dva kilometry od chaty. „Našli jsme ho podle stop ve sněhu ve směru k chatě. Když sešel z trasy, naštěstí nezpanikařil a po nějaké době se vydal zpět,“ řekl vedoucí dobrovolných záchranářů Vladimír Lang, který se společně se dvěma kolegy účastnil záchranné akce.

Pátrání záchranářům komplikoval místy neprůchodný terén a stále vysoká vrstva sněhu. Rizikem byla také blížící se mlha. Nalezeného školáka, který neutrpěl žádná zranění, naložili záchranáři na skútr a transportovali ho zpět do chaty. Záchranáři o zahájení hledání zároveň informovali také policii. „Podle stop ve sněhu musel chlapec ujít přibližně čtyři kilometry navíc,“ uvedl Lang.

Během letošního roku se dobrovolní záchranáři ze Ski Rescue Team Tesák zapojili už do tří pátracích akcí po dětech. Ve všech třech případech byli úspěšní a včas pohřešované našli. Jejich akce byly úspěšné především díky perfektní znalosti místního terénu a také díky výcviku a zkušenostem, které získali mimo jiné i během společných cvičení s HZS Zlínského kraje a Armádou ČR.

Dobrovolní záchranáři ze Ski Rescue Team Tesák znovu prokázali svoji nezastupitelnost při záchraně lidských životů v tomto kopcovitém terénu, kde nahrazují činnost horské služby a kde při každém pátrání hraje velkou roli čas.

První úspěšnou akci zaznamenali dobrovolní záchranáři v polovině ledna, kdy v noci objevili u lyžařského svahu v oblasti Tesák na Kroměřížsku zcela vyčerpaného a promrzlého lyžaře, který zabloudil po lyžování v nepřístupném terénu. Sedmnáctiletého mladíka z místa transportoval tým specialistů za pomoci armádního vrtulníku.
V únoru pomohli nalézt v horách mentálně postiženého chlapce z místního ústavu, který v lesích pod Tesákem zabloudil.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet