Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zasahovali u nehody náklaďáku sedm hodin

Scénář dopravní nehody ve Hnanicích na hlavním tahu I/35 Turnov – Jičín se opakuje. Nákladní automobil v příkopě, nekonečné fronty aut, velké likvidační práce a komplikovaný a dlouhotrvající zásah. Tak to dneska vypadalo během rána a dopoledne kousek za Turnovem. Hasiči byli přivoláni k dopravní nehodě nákladního automobilu s přívěsem chvíli po třetí hodině ranní a na místo se sjely profesionální jednotky z Turnova, Semil a pomáhali i hasiči z Liberce.

Oproti minulé nehodě, která se stala 4. července jen o 150 metrů dále, naštěstí nedošlo k masivnímu úniku pohonných hmot. I tak ale museli hasiči zamezit znečištění vody v příkopě, která ústila do potoka. U kanálové vpusti udělali hráz a samotnou kanalizační vpusť ucpali speciálním pneumatickým těsnícím vakem. „K proražení nádrže automobilu nedošlo. Jak ale byl vůz v příkopě na boku, nafta unikala přes těsnění,“ doplnil velitel zásahu turnovských hasičů nstržm. Aleš Zeman. Jak dodal, uniklé provozní náplně zasypali hasiči sorbentem.

Doprava na komunikaci byla řízena kyvadlově a prostřednictvím rádií byli řidiči upozorněni na vzniklou situaci. Poté, co dorazily na místo jeřáby a nákladní automobil se začal vyprošťovat, byla silnice kompletně uzavřena a objízdná trasa vedla přes Rovensko pod Troskami. Pomocí dvou jeřábů najednou, z nichž jedním disponují semilští hasiči a druhý přijel na základě dohody o plánované pomoci na vyžádání z Libštátu, byl nejprve vytažen přívěs a poté nákladní automobil na silnici. Po půl jedenácté dopoledne se začaly jednotky vracet na základny.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet