Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Zlínsku řádily lokální záplavy

V neděli odpoledne pomáhali profesionální a dobrovolní hasiči v Ostrožské Nové Vsi při lokálních záplavách, při kterých došlo k zaplavení nejméně deseti domů.

Dne 19. 3. 2006 ve 14:41 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při lokálních záplavách v Ostrožské Nové Vsi.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem a jedním technickým vozidlem pro přepravu čerpadel, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Ostrožská Nová Ves a Kunovice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v jedné městské části došlo k zaplavení domů ve třech ulicích.

Vlivem slunečného počasí došlo k rychlému odtávání sněhu z polí nad obcí a následnému splavení zeminy a kamenů. To zapříčinilo ucpání kanalizace a vylití vody do ulic. Voda se začala hromadit v malé laguně nad domy, ale protože ta nedokázala zadržet velké množství vody, tak došlo k jejímu vylití.

Voda se do domů valila nejen z ulice, ale i několika zahradami rodinných domů. Došlo také k ohrožení sklepů obytných domů na místním malém sídlišti. Lidé začali kopat odvodňovací strouhy a stavět provizorní hráze ze zeminy, aby zabránili prostupu vody do domů.

Hasiči nasadili na odčerpávání vody více než deset plovoucích a kalových čerpadel. Důležité bylo také postavit rychle hráze z pytlů s pískem a odklonit proud vody od domů. Postupně se také podařilo pročistit některé kanalizační svody, a výrazně tak snížit hladinu vody.

Voda k domům natékala i odvodňovacím svodem, který měl domy chránit. Jeho ucpání trávou a naplaveninami komplikovalo čerpání a byla postavena i malá hráz z pytlů pro zvednutí hladiny a její snadnější čerpání.

V řadě rodinných domů došlo k zaplavení sklepů a dvorů. Ne všude bylo možné vodu čerpat technikou hasičů a několik rodin ani pomoc nevyžadovalo. Ze zkušeností z minulých let byli někteří na záplavy připraveni. V jiných domech však hasiči intenzivně pracovali na čerpání i více než metrové hladiny vody.

V několika domech byly zaplaveny kotelny a lidé se obávali noci a stále chladných dnů. Podle zatím získaných informací nebyl nikdo zraněn.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet