Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vyprošťovali Tatru zaklesnutou ve svodidlech nad rybníkem

Tři jednotky profesionálních hasičů zasahovaly ve středu 19. 10. 2011 dopoledne na silnici mezi Kozmicemi a Dolním Benešovem (okres Opava) u nehody dvou nákladních a dvou osobních aut. Obešla se sice bez zranění, ale nákladní Tatra skončila ve svodidlech nad rybníkem, nebezpečně nakloněná nad hladinou. Hasiči museli k jejímu vyproštění použít tři speciální vozidla.

Informaci o nehodě obdrželi hasiči krátce před půl desátou dopoledne. Na místo byly vyslány tři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje – ze stanic v Hlučíně, Opavě a Ostravě-Zábřehu.

V zatáčce u rybníka se střetla nákladní Tatra, plně naložená stavebním kamením, a LIAZ, vezoucí konstrukci dopravníkového pásu. S nimi dva osobní automobily – červený Renault Scénic a stříbrný Volkswagen Tiguan. Tatra zůstala viset jen na (naštěstí pevných) svodidlech, hrozil pád vozidla do rybníka.

I když nebyl potvrzen žádný únik nafty či oleje, hasiči preventivně rozložili na hladinu rybníka v místě nehody sorpčního hada. K vyproštění přijela k Tatře (po odstranění keřů na okraji silnice motorovými pilami) hned dvě vyprošťovací vozidla – Mercedes Bizon z Ostravy-Zábřehu a Tatra 815 z Opavy a s nimi hlavně silný hasičský jeřáb Demag Terrex z Ostravy-Zábřehu (nosnost 40 až 60 tun). Při úvazu havarovaného auta pomáhal z vody hasič v nepromokavé kombinéze s tyčí.

Oba hasičské speciály Tatru při vyprošťovací operaci přidržovaly a jeřáb ji pomalu zvedal za zadní část, až postavil obě dvě zadní nápravy zpět na silnici. Pak se hasičům povedlo zvednout na silnici i přední část nákladního auta. Před středečním polednem tak byla Tatra zpět na všech kolech na asfaltu.

Hasiči se vedle toho postarali o menší únik provozních kapalin z Tiguanu. Doprava byla v obou směrech uzavřená do 12.10 hod., o řízení se postarala Policie ČR. Ta také šetří všechny okolnosti nehody.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet