Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na linku 155 oznámila kouř, policisté jednali rychle

Rozplést hodně zamotané oznámení se v neděli 16. října 2011 podařilo policistům Obvodního oddělení Skuteč. Na jeho konci byla tečka v podobě zachráněného lidského života.

Dalším událostem předcházelo přijetí nejasného a chaotického oznámení, které učinila třiadvacetiletá žena. Ta zavolala, v neděli okolo druhé hodiny ranní, na linku 155 a operátorce záchranné služby sdělila své jméno a to, že se nachází někde u Ústí nad Orlicí na chatě, která je plná kouře a spolu se synem nemůže ven. Přitom bylo zjištěno, že její hovor měl být uskutečněn z jedné obce na Skutečsku.

Operační důstojník vyrozuměl policejní hlídku, aby uvedenou lokalitu prověřili. Když policisté uslyšeli jméno, kterým se volající žena představila, tak je jejich osobní znalost dovedla k jejímu otci. Štěstím totiž bylo to, že v hlídce tu noc sloužil policista, který již s ženou a otcem v minulosti hovořil a jejich příjmení mu utkvělo v paměti. Od otce se následně dozvěděli adresu, na které jeho dcera spolu s tříletým synem bydlí.

Na místě však policisté narazili pouze na uzamčené vchodové dveře. V domě byl klid a zhasnuto. U domu však setrvali a pohledy do oken se snažili zjistit, zda volání o požáru nemohlo být učiněno právě z tohoto domu. Po chvíli spatřili v okně za rohem budovy, ve zvýšeném přízemí, siluetu ženy.

Ta stála u pootevřeného okna s mobilním telefonem v ruce a byla v obličeji i na oblečení zcela pokryta sazemi. Z okna mírně vycházel kouř. Žena s policisty vůbec nekomunikovala a pouze se nepřítomně dívala z okna. Nebylo na co čekat, jeden z policistů si k domu přistavil lavici a pootevřeným oknem vlezl dovnitř bytu. Druhý kolega si na místo vyžádal příjezd hasičů i zdravotníků.

Policista, který byl uvnitř bytu, později uvedl: „Neviděl jsem žádné plameny, byt byl plný kouře a tak jsem si svítil baterkou při zemi, kde bylo alespoň trochu vidět. Hledal jsem dítě, o kterém jsem věděl, že by zde mělo být. Z jednoho místa jsem uslyšel zvuky podobné chropění. Zanedlouho jsem spatřil chlapce ležícího na podlaze. Opatrně jsem jej odnesl k oknu, kde stál kolega. Poté jsme oknem vytáhli ven i jeho matku.“

Policista se do bytu vrátil a znovu jej celý prověřil, ale žádnou další osobu zde nenašel. Také se ubezpečil, že v bytě již opravdu nikde nehoří. Vchodovými dveřmi vyšel na chodbu, ve které již byl také dým a postupně informoval všechny nájemníky, aby neotvírali dveře a nevycházeli ze svých bytů ven.

Před domem se již matky i dítěte ujali zdravotníci a následně je převezli sanitním vozem do nemocnice k ošetření a hospitalizaci.

Okolnosti celého požáru jsou v současné době předmětem šetření. Za celou událostí však zřejmě stála neopatrná manipulace s otevřeným ohněm.

nprap. Lukáš Maier
KŘP Pardubického kraje
Policie ČR

Sdílet