Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po nárazu do stromu se oddělil od dodávky motor

Dne 19. 10. 2011 krátce po 14. hodině byla na tísňovou linku HZS SČK ohlášena dopravní nehoda dodávkového automobilu, přičemž uvnitř by se měly nacházet dvě zaklíněné osoby. Nehoda se nacházela na výjezdu z obce Kosořice směrem na Charvátce.

Na místo byla ihned vyslána jednotka HZS Mladá Boleslav s technikou TA Jeep a CAS 27 Scania. Na místo také vyjel vyšetřovatel požárů na pořízení fotodokumentace. Součastně z Mladé Boleslavi vyrazily dvě posádky ZZS.

Při příjezdu na místo události bylo průzkumem zjištěno, že došlo k nárazu dodávkového automobilu do stromu a to stranou řidiče. Jednalo se o vůz, který dříve sloužil jako převozová sanita, nyní byl v užívání instalatérů.

Dodávka byla částečně v příkopu a náklad (nářadí, materiál) byl rozmetán po příkopě a poli. Náraz do stromu byl tak silný, že došlo k oddělení motoru a jeho zaklínění pod vozidlo. Ihned po příjezdu JPO bylo provedeno pomocí hydraulického nářadí vyproštění dvou osob z havarovaného vozidla a ve spolupráci se ZZS byly obě osoby naloženy do sanitních vozů.

V tu dobu již na místo letěl vrtulník LZS, neboť se jednalo o vážná zranění. Ta se nakonec prokázala u obou řidičů a proto byl na místo povolán druhý vrtulník. Jednalo se o LZS Praha a LZS Hradec Králové. Po nezbytném ošetření byly obě osoby letecky transportovány do nemocnic.

Po celou dobu zásahu byla silnice mezi obcemi uzavřena. Jelikož se jednalo o komunikaci III. třídy, bylo v jednu chvíli na místě zásahu poměrně těsno. Na úzkou silnici se v jednu chvíli vešly dva vrtulníky, dvě sanity, TA Jeep, CAS 27 Scania a VA Yeti, 2 vozy Policie ČR.

Příčinu dopravní nehody ihned začala vyšetřovat Policie ČR a jednotka PO byla nápomocna při vyhledávání údajů a dokladů od vozidla a posádky. Poté byla silnice částečně uklizena a místo byla předáno Policií ČR.

por. Ing. Michal Macoun
vyšetřovatel požárů ÚO Mladá Boleslav
HZS Středočeského kra­je

Sdílet