Středa 1. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Liberečtí hasiči cvičili ve Flashover kontejneru

Velmi zajímavým výcvikem prošli tento týden liberečtí profesionální hasiči. V areálu HZS Olomouckého kraje trénovali ve speciálním Flashover kontejneru v Prostějově.

Po absolvování teoretické přípravy a seznámení se s účinnými technikami hašení požárů v uzavřených prostorech následoval cenný praktický výcvik. „Ten byl zaměřený na ovládání proudnice a hašení požáru v uzavřeném prostoru za vysokých teplot a snížené viditelnosti, tedy přesně za podmínek, se kterými se zasahující hasiči setkávají nejčastěji," popsal liberecký účastník nprap. Ing. Jan Hrdlička.

Jak pokračoval, simulace reálné situace požáru a jeho účinné zdolání byla velkým přínosem, kdy si hasiči pod vedením instruktorů Flashover kontejneru vyzkoušeli techniku hašení 3D vodní mlhou. „Tato technika umožňuje vytvoření snesitelnějších a především bezpečnějších podmínek pro zásah při požáru v uzavřeném prostoru," vysvětlil Jan Hrdlička.

Další částí výcviku byl požární útok v uzavřeném a zakouřeném prostředí spojený s vyhledáváním a záchranou figuranta. Na závěr si mohli příslušníci doslova na vlastní kůži vyzkoušet účinnost zásahového obleku spolu s narůstající teplotou a při rozdílných koncentracích horké páry v prostoru.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet