Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kynologické atesty MV ČR psů na sutinové vyhledávání v Mostě

Ve dnech 20. – 21. 10. 2011 probíhaly v Mostě atesty MV ČR v sutinovém vyhledávání, které byly rozděleny na noční a denní část.

Za Záchranný útvar HZS ČR se na této atestaci zúčastnili 2 psi se svými psovody, kteří byli připravováni na získáni atestu v sutinovém vyhledávání.

Atest na vyhledávání v sutinách úspěšně složila 3 letá fenka Jolly – Belgický ovčák Malinois patřící kpt. MVDr. Veronice Smějové (fenka je ve vlastnictví majitelky a je smluvně využívána ke služebním účelům). Druhý 3 letý pes Arny – Německý ovčák, který je atestován na plochy (3. místo na 6. Mistrovství ČR záchranných psů, psovodů složek IZS roce 2010) neuspěl, neboť mu v první – noční části vypršel čas k nalezení poslední osoby.

Fenka Jolly je atestovaná i na vyhledávání na plochy. Jolly získala 3. místo na 7. Mistrovství ČR záchranných psů, psovodů složek IZS ve dnech 23. – 24. 9. 2011 v plošném vyhledávání.

K dnešnímu dni disponuje Záchranný útvar HZS ČR 3mi psy, kteří mají příslušné atestace MV: Rendy z Danari – německý ovčák – 4 letý atestovaný pes na vyhledávání v sutinách a na plochy; Jolly – belgický ovčák Malinois – 3 letá atestovaná fenka na vyhledávání v sutinách a na plochy; Arny – Německý ovčák – 3 letý atestovaný pes na vyhledávání na plochy.

kpt. Ing. PJATÁK Marek
Vrchní komisař, tiskový mluvčí
Záchranný útvar HZS ČR

Sdílet