Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Ostravě vykolejil CityElefant, několik zraněných

V sobotu 22. října 2011 v 19.28 došlo mezi stanicemi Ostrava-Svinov a Ostrava-Vítkovice na odbočce Odra k vykolejení osobního vlaku CityElefant (Český Těšín – Opava východ).

Hasiči HZS MSK a HZS SŽDC po příjezdu k místu nehody zjistili, že až k místu, na kterém vlak vykolejil, nelze dojet zásahovou technikou. Bylo nutno cca 1,5 kilometru dojít pěšky po kolejích.

Informace o zraněných se lišily, počet se však po upřesnění ustálil na deseti zraněných, včetně strojvedoucího. Ostatních přibližně 50 cestujících bylo v pořádku.

Ve spolupráci se Správou železniční a dopravní cesty bylo rozhodnuto, že k vykolejenému vlaku bude vyslán vlak, který zraněné i nezraněné cestující z vlaku převeze na stanici Ostrava – Vítkovice. To se však kvůli stržené troleji ukázalo jako problematické a bylo proto rozhodnuto, že cestující budou převezeni do stanice Ostrava – Svinov.

Podle předběžných odhadů je škoda přes deset miliónů korun.

Provoz na trati byl částečně obnoven v 0.20 hodin. Drážní inspekce v tuto chvíli pokračuje v šetření příčin a okolností mimořádné události v místě nehody.

Během dnešního dne 23. 10. 2011 vykonala Drážní inspekce zkoušku zabezpečovacího zařízení trati, při které nebyly zjištěny závady. V tuto chvíli jsou nakolejovány vozy vlaku, které následně budou odtaženy depa, kde budou stažena data z rychloměru a provedeny komisionální prohlídky vozů. Bez těchto údajů není možné vyloučit technickou závadu na vlaku jako možnou příčinu nehody.

Mgr. Martin Drápal
tiskový mluvčí
Drážní inspekce

kpt. Ing. Petr Faster
odbor operačního řízení
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Foto: Drážní inspekce a HZS SŽDC Ostrava

Sdílet