Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sentinel Prime, aneb Rosenbauer Panther 6×6

Tento rok se v kinech objevil snímek Transformers 3 – Temná strana Měsíce, v němž Autoboti pomáhají „vzkřísit“ starého „velitele“ jménem Sentinel Prime. Hasičským fanouškům samozřejmě nemohlo uniknout, že na sebe bere podobu letištního speciálu – třínápravového Panthera od Rosenbauera.

V květnu roku 2010 se na stole v americkém Rosenbaueru rozdrnčel telefon. Volal jeden z asistentů režiséra třetího pokračování filmové série „Transformers“ – viděl na internetu fotky Panthera a jednoduše se mu líbil a hodil – ve filmu se totiž má objevit „dávno ztracený“ Sentinel Prime, který je shodou okolností nedaleko Země.

Transformers: Co to vlastně je?

Transformers byl japonský animovaný televizní seriál z roku 1984 zobrazující válku mezi velkými roboty, kteří se mohli měnit v auta, zvířata a další objekty. V roce 2007 byl natočen první díl filmové adaptace těchto kreslených seriálů, hraček a komiksů. Zatímco Decepticoni plánují vybudovat armádu z pozemských strojů, vyhladit všechny lidi a získat tak neomezenou moc, Autoboti se jim v tom snaží zabránit.

Ale zpět k aktuálnímu dílu – samotný Rosenbauer nemusel vymýšlet „rozkládání“ autobota, zástupci filmařského týmu speciálních efektů si pouze vyžádali nákresy, aby znali přesné rozměry letištního speciálu. Tyto údaje pak byly klíčové pro vytvoření přesného počítačového modelu a transformace autobota z jedoucí do běžící podoby.

Veškeré transformace podoby ze Sentinela na vozidlo jsou počítačové. Neexistuje žádný hmatatelný mezistupeň, který by byl vyrobený přímo pro filmaře.


Nejviditelnější změnou, kterou vozidlo prošlo, byla změna barev. Režisér Michael Bay si zamiloval vzhled vozidla, ale „americká“ žlutá (dle vládního nařízení pro letištní speciály) ani světle zelená se mu do filmu nehodily. Proto firmu požádal o změnu barev na červenou, šedivou a černou – jak uvedl Tag Johnson, jeden z manažerů amerického Rosenbauera.

Odstíny měly působit tak, aby Sentinel vypadal „jako po dvaceti letech na slunci“. Johnson proto poslal několik vzorníků, ze kterých si režisér následně vybral ty správné. Standardní americké červené majáky byly nahrazeny modrobílými., rameno bylo přestříkáno na metalicky šedivý odstín. Okna byla velmi silně zatónována.

Závěrem byla na Panthera doplněna loga Autobotů a Rosenbauera. Autu také vévodí číslo 316, nápis „FIRE-RESCUE“ a neopomenutelná americká vlajka. Ač se to nezdá, tyto změny přišly firmu na několik tisíc dolarů.


Ve výsledku tak vznikla skoro „evropská“ verze Panthera, tak jak ji známe například z Prahy. :-)

Rosenbauer Panther 6×6 nalezneme jak na letišti v Praze, tak i Ostravě (verze s hrotembez něj).


Ve filmu řídí vozidlo profesionální řidič z filmového štábu, ten se s ním učil jezdit několik hodin v Minnesotě. Dle Johnsona s tím neměl problémy, pracovně si Pathera prý označil jako „minivan na steroidech“. Délka přes 12 metrů, 3 metry šířky a necelé 4 metry výška, to vše vážící 36 tun.

Rosenbauer s filmaři uzavřel smlouvu, ve které bylo mimochodem zmíněna ta skutečnost, že před premiérou filmu se veřejnost nemá dozvědět, že Sentinel Prime bude právě jejich Panther. Firmě nebyl zaslán ani žádný videozáznam, v akci ho tak viděli až v uniklých sestřizích na webu YouTube.


Rosenbauer si vozidlo použité pro filmování nechal ve svém vlastnictví, propůjčil však design firmě Hasbro pro hračky – je tedy možné koupit několik modelů, vypadajících a skládajících se stejně jako Sentilen Prime ve filmu. Hraček bylo na světě prodáno více jak 300 milionů.

Od filmu si zástupci firmy slibovali větší zájem o letištní speciály Panther, což se jistě potvrdilo. Svědčila o tom i návstěvnost akcí, kterých se „přebarvený Sentinel Prime“ účastnil v rámci propagace filmu.


Perlička na závěr: Jak je možné, že na sebe Sentinel Prime bere podobu moderního Panthera, když byl posledních 20 let deaktivovaný? A co vy, už jste Transformers 3 viděli?

Sdílet