Čtvrtek 2. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zničil sklad drogistického zboží

Dva z několika objektů skladovacího areálu zboží obchodního řetězce drogerie ve Tkalcovské ulici v Brně-Zábrdovicích zničil rozsáhlý požár, který uvnitř vypukl ve středu 22. března večer a na operační středisko HZS byl ohlášen v 19:23 hodin.

K likvidaci požáru bylo postupně nasazeno osm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů z Brna a okolí s 16 zásahovými vozidly včetně výškové a speciální techniky. V době příjezdu první jednotky hasičů byla střecha jednoho ze tří skladovacích objektů ve třetí ze čtyř fází hoření. Oheň zasáhl zděný objekt o půdorysu cca 20 × 20 metrů a rozšířil se také na sousední skladovací přístřešek o stejné rozloze. V silně zakouřeném prostředí hasiči zasahovali v dýchací technice, protože v obou objektech hořelo i uskladněné zboží včetně chemikálií pro domácnost a zplodiny jejich hoření nebo výpary mohly ohrozit zdraví hasičů. Ti proti plamenům postupně nasadili až osm vodních proudů se smáčecí pěnou. S pomocí výškové techniky intenzívně ochlazovali střechu dalšího skladu a zabránili rozšíření požáru do objektu o rozměrech cca 20 × 40 metrů, v němž byly uskladněny barvy, ředidla a další silně hořlavé zboží. Z obou zasažených skladů bylo nutné pomocí nakladače vyvézt zbytky prohořelého a doutnajícího zboží.

Při zásahu hasiči jako zdroje vody využili nedaleký nadzemní hydrant a rameno řeky Svitavy, okolí požářiště nasvítili. Požár se podařilo lokalizovat ve středu ve 21:40 hodin, rozebírání konstrukce střechy a dohašování lokálních ohnisek hoření pak pokračovalo až do rána. Likvidaci požáru hasiči ukončili ve čtvrtek 23. března v 6:43 hodin. Při zásahu nebyl nikdo zraněn, požár zcela zničil skladovací přístřešek a sousední zděný sklad, třetí skladovací objekt byl poškozen jen částečně sálavým teplem a průsakem hasící vody a smáčecí pěny. Celková škoda na stavební části areálu a zničeném zboží byla předběžně vyčíslena na 5,5 milionu korun. Hodnota majetku uchráněného zásahem hasičů byla vyčíslena na 20 milionů korun. Příčinu vzniku požáru šetří experti HZS a Policie ČR. Mezi několika pracovními verzemi vyšetřování se zatím nejvíc přiklánějí k možnosti úmyslného zapálení nebo nedbalosti při manipulaci s otevřeným ohněm.
Sdílet