Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Fotonávštěva: Hasiči Sloup na jihu Moravy

Když se v osmdesátých letech 19. století začaly pod tlakem boskovického hejtmanství zakládat hasičské sbory, bylo zastupitelstvo obce Sloup na jihu Moravy vyzváno k nákupu požární stříkačky.

Také k tomu vedly zkušenosti po dvou velkých požárech v letech 1882 a 1884. Z finančních důvodů se tak stalo až v roce 1893. Samotný sbor dobrovolných hasičů byl založen až v roce 1894, jako jeden z prvních spolků v obci. Sbor tehdy tvořilo 31 členů a už v roce 1897 byla obcí zakoupena čtyřkolová ruční stříkačka.

Od té doby se však hodně změnilo a nyní v jihomoravském Sloupu stojí v garáži cisterna Tatra Terrno a dopravní automobil Avia. Kamil Zouhar se do Sloupu vypravil a tamní hasičárnu spolu s technikou zdokumentoval.

Jednotka má v současné době 14 členů v zásahové jednotce a je zařazena v kategorie JPO III/1. Celkově má sbor přes 60 členů. Tento rok vyjela jednotka k 4 zásahům, ke kterým se dopravuje pomocí zmíněné techniky, Tatra dostala před rokem, kdy byla do jednotky pořízena, jméno Karolína.

V garáži budovy pak stojí DA Avie, uvnitř hasičárny je také samozřejmě šatna s nachystanými zásahovými obleky. V prvním patře pak hasičům slouží kuchyně, koupelna a společenská místnost, která slouží také jako „výstavka“ pohárů, diplomů a knih.

Foto a podklady: Kamil Zouhar

Sdílet