Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Za domem jim přistál vrtulník, okamžitě pomohli

U obce Horní Životice v okresu Bruntál došlo před motorestem Kukačka k vážné nehodě osobního a nákladního automobilu. Po střetu zůstal přívěs v příkopu, hasiči museli vyprošťovat osobu s těžkým zraněním.

Ilustrační foto

Na místo události vyjely dvě pozemní posádky USZS MSK ze stanoviště v Bruntálu a povolán byl také vrtulník LZS Ostrava.

Záchranáři poskytovali pomoc jedné zraněné účastnici nehody. Šlo o ženu středního věku, jejíž totožnost dosud záchranná služba nezná. Pacientku nejprve ošetřovala posádka RZP z olomouckého kraje, která náhodně projížděla okolo.

Postižená zůstala zaklíněná ve vraku vozidla a musela být vyprošťována přivolanými hasiči z Bruntálu a Horního Benešova. Utrpěla vícečetná vážná zranění, a to v oblasti hlavy, hrudníku a také horní končetiny. Byla v bezvědomí a v přímém ohrožení života.

Zásah záchranářů zkomplikovalo nepříznivé počasí. Vrtulník LZS musel z důvodu mlhy a oblačnosti letět velmi nízko při zemi a ani zkušený pilot nakonec nemohl doletět až na místo nehody. Z těchto důvodů byl nucen přistát v nedaleké obci, za jedním z rodinných domů.

Překvapení majitelé byli velmi vstřícní. Nejen, že posádku stroje pustili přes svůj pozemek, ale dokonce se zapojili do záchranné akce. Záchranářům ihned nabídli k odvozu na místo nehody vlastní automobil, kterým nakonec lékaře zbývajících přibližně pět set metrů dopravili.

Pacientka byla zaintubována, zdravotníci zajistili její připojení k umělé plicní ventilaci, postarali se o zavedení žilních vstupů a zahájili podávání nezbytných léků. Po prvotním lékařském ošetření byla žena připraven a k transportu do zdravotnického zařízení.

Vzhledem k přetrvávajícím nepříznivým povětrnostním podmínkám byl vzlet vrtulníku vysoce rizikový. Pacientku proto do Fakultní nemocnice v Ostravě přepravilo sanitní vozidlo s lékařskou posádkou. Postiženou v kritickém stavu předali záchranáři do péče lékařů urgentního příjmu.

Stroj LZS byl nucen zůstat na zemi ještě po dobu několika desítek minut. Teprve poté mohl opět vzlétnout a vrátit se na domovskou základnu v Ostravě.

PhDr. Lukáš Humpl
tiskový mluvčí
USZS MSK

Sdílet