Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Šest cisteren zasahovalo u požáru ve Vápence

Dnes v jednu hodinu ráno jednotky HZS Středočeského kraje ze stanic Beroun a Hořovice společně s jednotkami SDH obcí Tmaň, Zdice a Králův Dvůr zasahovaly ve spolupráci s Policií ČR u požáru ve Vápence Čertovy schody a.s.

Na místě zasahovali hasiči se 6 cisternovými automobilovými stříkačkami, automobilovým žebříkem, 2 velitelskými automobily a vyšetřovacím automobilem.

Při příjezdu jednotek na místo bylo zjištěno, že se jedná o požár uniklého paliva pod šachtovou pecí MAERZ. Na ploše cca 5 m2 hořel těžký topný olej, který unikl z porušeného rozvodu paliva do pece.

Obsluhou pece byl odpojen přívod paliva do pece a proveden prvotní zásah přenosnými hasícími přístroji. Hasiči v dýchací technice provedli lokalizaci požáru pomocí útočného proudu C52 s těžkou pěnou.

Pro možné zhoršení situace na místě zásahu byl připraven další útočný proud s těžkou pěnou a v pohotovosti byla skupina hasičů v ochranných oděvech proti sálavému teplu. Dále bylo do hadicového vedení připraveno doplňování pěnidla z pohotovostních zásob dislokovaných v podniku.

Potrubní rozvody paliva byly prověřeny termovizní kamerou a pyrometrem, v prostoru pod pecí probíhalo i měření přítomnosti CO a výbušné koncentrace par. Požár byl úplně likvidován po 3 hodinách od ohlášení.

Zásah byl komplikován obtížným přístupem k místu požáru ve výšce. Výše škod a příčina požáru jsou předmětem šetření.

mjr. Ing. Tomáš Hradil
velitel stanice Beroun
HZS Středočeského kra­je

Sdílet