Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dynachrom L unikl, tentokrát jen cvičně

Včera ve 13:13 hodin byl na krajské operační a informační středisko HZS LK oznámen únik Dynachromu L ze zásobníku ve firmě Monroe Czechia cz, s.r.o., v Hodkovicích nad Mohelkou. Tím začalo taktické cvičení jednotek PO a firmy Monroe Czechia cz s tématem zamezení úniku této nebezpečné látky a její následné likvidace.

Na místo byl povolán technik firmy a také havarijní tým podniku, který začal tento únik zajišťovat. Před nimi se pokusili zamezit úniku pracovníci skladu. Před příjezdem jednotek PO na místo události byly zajištěny kanalizační vpusti pomocí protichemických kanálových ucpávek a tmelů. Po příjezdu první jednotky bylo místo úniku zasypáno sorbentem (pro účely cvičení nebyl používán chemický sorbent) a následně zajištěn jeho úklid do předem připravených plastových pytlů.

„Jelikož se únik v prvních chvílích nepodařilo zastavit a část nebezpečné látky nateklo do dešťové kanalizace, byla z preventivních důvodů použita pneumatická kanálová ucpávka, která zamezila možné kontaminaci řeky Mohelky protékající v těsné blízkosti firmy,"

popsal velitel liberecké stanice mjr. Ing. Jaromír Mottl.

Pro následnou dekontaminaci zasahujících byla připravena zjednodušená dekontaminace a odčerpávání kontaminované vody. „Látka Dynachrome L se používá při výrobě tlumičů a při styku s vodou se z ní stává silně toxická látka ohrožující vodní tok," vysvětlil Jaromír Mottl.

Po ukončení taktického cvičení byla v chemické laboratoři firmy provedena ukázka neutralizace Dynachromu L pomocí vápna. Na místě byla měřena teplota chemické reakce neutralizace, která dosáhla téměř 70 stupňů Celsia a úniku chromových par, které jsou toxické.

Cvičení se zúčastnili zástupci z krajského úřadu (odboru životního prostředí), města Hodkovice nad Mohelkou, HZS LK odboru civilního a nouzového plánování a zástupce magistrátu. Událost byla dále nahlášena podle vnějšího havarijního plánu dalším dotčeným orgánům státní správy.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet