Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči museli vyprostit zraněné a zastavit únik z cisterny

Námětem cvičení pro složky Integrovaného záchranného systému v Karlovarském kraji byla dopravní nehoda osobního auta s cisternou, která převáží nebezpečnou látku. Na mostě přes řeku Ohře mezi Sokolovem a Královským Poříčím cvičili profesionální hasiči ze stanic Sokolov, Karlovy Vary, Cheb a chemické závody.

V poplachu, který operační středisko vyhlásilo zasahujícím profesionálním jednotkám, byla informace o zraněných a také o úniku zatím neznámé látky z cisterny. Velitel zásahu tak v první fázi cvičení musel zjistit, o jakou látku se jedná a postarat se o vyproštění zraněných. Podle označení na cisterně se jednalo o ethylakrylát, vysoce hořlavou a zdravotně škodlivou látku. Záchranu dvou zraněných z osobního auta tak hasiči ze sokolovské stanice provedli v dýchací technice, v ochranných protichemických oblecích pak hasiči ze sokolovské chemičky zastavili únik z cisterny. Ta byla naplněná pro účely cvičení vodou.

Cvičení prověřilo nejen činnost hasičů, ale i spolupráci s ostatními složkami. Policie uzavřela komunikaci v obou směrech a odkláněla dopravu, záchranná služba zajistila péči zraněným, přímo na místo pak na žádost velitele zásahu přijeli pracovníci odboru životního prostředí, vodoprávního úřadu a Povodí Ohře. Operační středisko informovalo také starosty dotčených obcí o úniku nebezpečné látky. Starostové Královského Poříčí, Těšovic a Sokolova by v případě skutečné havárie zajistili informování obyvatel. Na závěr cvičení si utěsnění úniku z cisterny pomocí speciálních nástrojů vyzkoušeli v protichemických oblecích také hasiči ze stanic Karlovy Vary a Cheb.

Zasahující jednotky:

  • HZS Sokolov (CAS 24 Scanie, CAS 15 MAN)
  • HZS Karlovy Vary (CAS 24 Scanie, TA L1 CH Iveco)
  • HZS Cheb (CAS 32 T815, TA L1 CH Iveco)
  • HZS Chemické závody (TA 2 CH Iveco)
Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet