Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasík letos pomohl již při 30ti mimořádných událostech

Plyšový dráček Hasík – maskot preventivního programu Výchova dětí v požární ochraně a ochraně obyvatel pomohl v letošním roce dětem již při 30ti zásazích jihomoravských hasičů.

Plyšák se velmi osvědčil jako součást posttraumatické péče o malé účastníky mimořádných událostí. Ve 23 případech šlo o dopravní nehodu, dalších 6 draků pomohlo dětem u různých typů technické pomoci a 1 dráček „zaměstnal" malé dítě v případě požáru. Jihomoravští hasiči se před třemi lety rozhodli jít ve stopách kolegů z Rakouska, Německa nebo Francie, kde se již několik let velmi osvědčilo obdarování dětí postižených nějakým typem mimořádné události plyšákem.

Dítě se velmi rychle soustředí na novou hračku, záchranářům se s ním mnohem lépe komunikuje a dítě není v takovém stresu, jako kdyby veškerou svoji pozornost věnovalo například zranění rodičů.

Od roku 2009, kdy se plyšáky vybavila první zásahová vozidla na všech hasičských stanicích v kraji, pomohl 76 krát Hasík překonat dětem traumatické zážitky u 71 událostí. Všichni hasiči si samozřejmě přejí, aby se s dětmi setkávali pouze při preventivních akcích, bohužel tomu tak vždy není. Jsme proto rádi, že se náš maskot Hasík ujal své role odpovědně a bude dětem i nadále pomáhat.

kpt. Bc. Pavla Pražáková, preventivně výchovná činnost HZS JHM

Sdílet