Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vltava plná hasičů

Řidičům, kteří jeli v sobotu dopoledne po Strakonické ulici, se na protějším modřanském břehu naskytl zajímavý pohled. Břeh byl plný hasičů a na vodě se proháněly hasičské čluny. To vše bylo součástí velkého cvičení jednotek SDH na vodní hladině.

Hlavním tématem cvičení byl nácvik záchrany tonoucího, vyhledávání utonulých, použití norných stěn a likvidace ropných havárií a nácvik součinnosti s potápěčskými skupinami HZS hl. m. Prahy, Policie ČR a Městské Policie Praha, jejichž příslušníci se nácviku také účastnili. Cvičení přihlíželi zástupci Magistrátu hl. m. Prahy a ředitel HZS Praha plk. Gosman, který celou akci krátce po deváté hodině zahájil. Za HZS Praha nácvik zajišťoval mjr. Zd. Přibáň ze stanice 5 a jednotka potápěčů ze stanice 6.

Cvičení se zúčastnilo přes 120 dobrovolných hasičů z téměř dvaceti pražských sborů. Mnoho jednotek totiž čluny již nějakou dobu vlastní, a proto byl v únoru pro členy těchto jednotek uspořádán kurz vůdce malých plavidel. Při tomto dnešním výcviku měli příležitost si nabyté vědomosti prozkoušet v praxi. Vedlejším efektem nácviku bylo také zdokonalení hasičů v ovládání lodí pro případ povodní, kdy by JPO vybavené čluny byly zdatnou posilou profesionálních hasičů.
Sdílet