Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

15 milionů škoda, 11 jednotek, hořící hala na Opavsku

Jedenáct jednotek moravskoslezských hasičů se 14 vozy zasahovalo u rozsáhlého požáru výrobní haly v obci Otice na Opavsku.

Dne 29. 10. 2011 ve 22:30 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání hasičů HZS čísla 150 muž z Opavy (pracovník bezpečnostní agentury), že nyní jejich výjezdové vozidlo přijelo na základě aktivace poplachového zařízení ke skladu a k montážní hale firmy Sundance-jízdní kola, která se nachází v areálu Zemědělského podniku na ulici Hlavní v obci Otice, kdy bylo zjištěno, že došlo k požáru tohoto objektu.

Již při příjezdu jednotek se požár uvnitř výrobní haly nacházel ve třetí fázi. Hasičům se nepodařilo do plně hořící haly proniknout, hasební proudy nasadili zvenčí objektu.

Na místo byla přes IBC (Integrované bezpečnostní centrum) Ostrava vyslána policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Opavě, která zjistila, že se na uvedeném místě již nachází několik jednotek hasičů HZS Opava i hasičů SDH okolních obcí, kteří požár budovy hasí.

Jednotkám hasičů Moravskoslezského kraje se podařilo požár lokalizovat v 01:28 hodin. Hasičům se již sice nepodařilo zachránit vlastní výrobní halu, ale podařilo se uchránit před požárem přilehlou správní budovu. Úplně likvidovat požár se hasičům podařilo v 05:07 hodin. Na místo se dostavil zástupce vedení firmy.

Požárem byla zasažena jednopodlažní zděná budova o půdorysu 20×50 metrů se sedlovou střechou. K ní přiléhala dvoupodlažní zděná administrativní budova. V době požáru zde byly vyrobeny a uskladněny již modely modelové řady 2012, připravené k expedici do ČR i zahraničí. Hasiči rovněž uchránili tři automobily, které byly zaparkovány v areálu.

Vyšetřovatel požárů HZS Opava následně uvedl, že zřejmě došlo k závadě na elektroinstalaci a případ si na místě převzal k dalšímu opatření. Celková škoda byla předběžně vyčíslena na finanční částku ve výši 15.000.000 Kč.

V průběhu požáru a hasebních prací nebyl nikdo zraněn ani popálen, dále nebyla nutnost nikoho evakuovat z bezprostředního okolí požáru objektu.

Požár byl hašen do ranních hodin dne 30. 10. 2011, jelikož v odpoledních hodinách téhož dne došlo znovu k částečnému zahoření v objektu haly, na místo se opět dostavili hasiči, kteří provedli lokalizaci opětovného zahoření.

Policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve spolupráci s majiteli a bezpečnostní ochrannou službou prováděli v průběhu celého dne (a budou provádět i v noční době) hlídání zhořelého objektu a bezprostředního okolí, poněvadž se zde nachází velké množství železa a kovového materiálu s tím, aby bylo zabráněno páchání možné trestné činnosti či přestupkového jednání majetkového charakteru – zcizování železného šrotu ze strany neznámých osob.

V dopoledních hodinách následujícího dne, tedy 31. 10. 2011 se na místo požáru dostaví opět nejen policisté a vyšetřovatelé hasičů, ale rovněž i statik na budovy, specialisté na elektroinstalaci a elektrotechniku, speciálně vycvičený pes s psovodem na vyhledávání hořlavých, chemických a těkavých látek a další specialisté, kteří se budou i nadále případem zabývat. Vše je v prověřování a v prošetřování.

Na místě zasahovali hasiči HZS Moravskoslezského kraje, stanice Opava a dobrovolné jednotky hasičů obcí Otice, Opava – Kylešovice, Hradec nad Moravicí, Opava – Komárov, Jakubčovice, Žimrovice, Litultovice, Kravaře, Opava – Podvihov a Štítina.

René Černohorský
Policie ČR

Ing. Petr Faster
HZS MSK

Sdílet