Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár slámy ve zřícené hale

V pátek po poledni došlo k požáru uskladněné slámy ve zřícené hale zemědělského družstva v obci Francova Lhota, který zaměstnal hasiče na řadu hodin.

Dne 24. 3. 2005 ve 12:12 hod. byli hasiči informováni o požáru slámy v obci Francova Lhota.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašských Klobouk s jednou cisternou, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Francova Lhota s jednou cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v areálu zemědělského družstva došlo k požáru uskladněné slámy na ploše asi 20 × 15 metrů.

Jako první na místo dorazili dobrovolní hasiči, kteří začali místo požáru lokalizovat dvěma proudy vody. Po příjezdu profesionálních hasičů byl vytvořen další hasební proud a k doplňování vody bylo využito místního potoka. Zásahem hasičů se podařilo zabránit rozšíření požáru na blízké sklady se dřevem.

Požár vznikl ve skladovací hale, která se asi před měsícem zřítila pod náporem sněhu. Hasiči museli část zřícené haly rozebrat, aby bylo možné vyvážet hořící balíky ven a dál je dohašovat. Pomocí těžké nakládací techniky se podařilo řadu balíků slámy dostat z haly na blízké pole, kde byly dál prolévány vodou.

Veškerá lisovaná sláma byla nakonec zemědělci vyvezena a montovaná hala byla postupně rozebrána před dalším zřícením a odvrácením možného nebezpečí. Veškeré likvidační práce byly ukončeny až kolem 17:00 hod.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Vsetína bylo místo požáru ohledáno. Požár balíků slámy byl způsoben horkým výfukem od nakladače, když zemědělci odebírali slámu z haly. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 30.000 Kč. Při požáru nebyl nikdo zraněn.


kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet