Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lidé byli jednotní při pátrání po pohřešovaném

V sobotu 29. října 2011 odešel z domova v panelovém domě v Jablonci n.N. – Mšeně 23-letý muž. Důvodem jeho odchodu byl vztah s dívkou, s kterou si již delší dobu dopisoval, ale jejich vztah mu vytvářel určité potíže.

Ilustrační foto

Rodiče pro něho hledali v předchozích dnech pomoc ve zdravotnických zařízeních, ale muž pomoc nechtěl přijmout.

V sobotu v odpoledních hodinách napsal matce sms zprávu, že na počítači má dopis, ve kterém jí vylíčil své problémy a nastínil, že chce spáchat sebevraždu. Matka se o pomoc obrátila na policisty. Policisté na základě popisu pátrali po muži až do 18,00 hodin a to nejen po městě a v okolí přehrady, ale i v Janově a na Bedřichově.

Vzhledem k tomu, že začínala být tma, a pomocí lokalizace mobilního telefonu bylo zřejmé, že muž se nachází v oblasti Mšena, rozhodl velící důstojník o uspořádání rozsáhlé pátrací akce. Kromě 12 policistů byla oslovena i Městská policie Jablonec n.N. a Obecní policie Janov n.N., kteří na akci nasadili 4 strážníky a osloveni byli i hasiči, kteří sehnali hned 30 hasičů z řad sloužících profesionálních hasičů i od dobrovolných hasičů.

Tato velká skupina lidí se sešla pod budovou Bižuterie, kde došlo k rozdělení všech zúčastněných do skupin s přesným vyčleněním prostoru okolo přehrady, který mají propátrat. Těsně po 20,00 hodině byla akce ukončena. Důvodem ukončení byl návrat mladého muže domů.

Celá pátrací akce ukázala, že vzájemná dobrá součinnost složek Integrovaného záchranného systému se určitě vyplácí. Velké poděkování patří všem zúčastněným osobám. Nyní vše bude záležet na muži samotném, jakou odbornou pomoc vyhledá, aby se situace již vícekrát neopakovala.

por. Mgr. Ludmila Knopová
Policie ČR

Sdílet