Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Praze měly být bomby

Dnes v půl třetí odpoledne volal na tísňovou linku 158 anonym, který operátorům sdělil, že v obchodním centru na pražském Smíchově je uložený nástražný výbušný systém.

Na místo proto okamžitě vyjel pyrotechnik, několik policejních hlídek a psovodi včetně psa, který je specializovaný na vyhledávání výbušnin. Krátce po půl čtvrté odpoledne byla evakuace objektu dokončena a v šest hodin v podvečer skončila následná pyrotechnická prohlídka, naštěstí s negativním výsledkem.

Nicméně další pyrotechnik společně se speciálně vycvičeným psem vyjel do obchodního centra v ulici Národní na Praze 1, kde opět anonym nahlásil uložení nástražného výbušného systému. Policisté proto i toto obchodní centrum okamžitě uzavřeli a provedli evakuaci asi 15 stovek osob. Pyrotechnická prohlídka byla rovněž negativní.

Přesně v půl sedmé ale opětovně volal anonym, že v právě otevřeném obchodním centru se nachází nástražný výbušný systém. Policisté proto anonymní volání nepodcenili a znovu objekt uzavřeli pro veřejnost. Pyrotechnik pak provedl prohlídku, která byla negativní.

Čtvrté anonymní volání přijali operátoři tísňové linky 158 přesně sedmnáct minut po devatenácté hodině. V tomto případě dostali informaci o tom, že v casinu na Václavském náměstí je uložen nástražný výbušný systém. Policisté následně i tuto provozovnu uzavřeli a provedli pyrotechnickou prohlídku, která byla negativní.

Policisté nevylučují, že oznámení o uložení nástražného výbušného systému během dnešního dne v metropoli mají spojitost a velmi intenzivně pátrají po osobě, které za trestný čin šíření poplašné zprávy hrozí až dva roky za mřížemi.

nprap. Bc. Jana Rösslerová
Policie ČR

Sdílet