Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár bytu

V době změny času došlo na sídlišti v Uherském Brodě k rozsáhlému požáru bytu v šestém patře obytného domu, při kterém došlo ke zranění jeho uživatele. K požáru byly vyslány tři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s jedním zásahovým vozidlem a automobilovým žebříkem, kterou posílila jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jednou cisternou a jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Uherský Brod. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na ul. Větrná došlo k rozsáhlému požáru bytu v 6. patře obytného domu.

Požár vznikl v obývacím pokoji jednoho z bytů a jeho uživatel stačil před plameny včas utéct. Dostal se do přízemí, proběhl kolem vrátnice a před domem se složil na chodník. Vrátný od něj zjistil, že došlo k požáru a ihned zavolal na pomoc hasiče. K muži byla později přivolána i lékařská pomoc a pro podezření z nadýchání zplodin hoření byl odvezen do nemocnice k hospitalizaci.

Už při příjezdu hasičů byly vidět mohutné plameny, šlehající z bytu v horním patře domu. Hasiči tento dům velmi dobře znají z častých zásahů, a proto i věděli, že je dobře vybaven funkční hydrantovou sítí a potřebným vybavením.

Hasiči v dýchacích přístrojích se rychle dostali do šestého patra, ze dvou hydrantových stanic vzali hadice i proudnici a k hořícímu bytu natáhli vodní vedení. Požár byl rychle lokalizován a díky zásahu se nerozšířil do okolí. Požár se také podařilo zvládnout za použití jen opravdu nutného množství vody a ochránit tak před poškozením spodní byty. Pomocí termokamery byla sledována teplota nahřátých stěn a vyhledávána skrytá ohniska požáru.

Po příjezdu hasičů byla organizována řízená evakuace obyvatel domu. Velitel zásahu nařídil evakuaci šestého a sedmého patra domu. Své byty upustilo více než padesát osob, nejčastěji mladé rodiny i s velmi malými dětmi, ale také několik seniorů. Téměř polovinu všech evakuovaných tvořily děti. Teprve po důkladném odvětrání domu a chodeb se mohli nájemníci postupně vracet do bytů. Nedobrovolně tak strávili více než hodinu ve společných prostorách přízemí domu.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Příčina vzniku požáru je nadále v šetření hasičů a policie, přičemž se zkoumá možnost technické závady v oblasti elektro nebo i možná nedbalost muže při kouření. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 300.000 Kč.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet