Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na lanech zachraňují životy pouze hasiči

Rychlou a účinnou pomoc při záchraně z výšky nebo hloubky pomocí lanové techniky mohou zajistit v Karlovarském kraji jen hasiči. Nikdo jiný nemá potřebné vybavení a výcvik.

Ilustrační foto

Karlovarští záchranáři znovu dokázali svoji potřebnost před několika dny, kdy na lanech zachránili mladíka a dívku, kteří se zřítili z více než desetimetrové­ho srázu.

Sundání uvízlého paradiglisty ze stromu u Toužimi, spuštění vážně zraněného muže ze střechy domu v Březové na Karlovarsku, záchrana dvou mladých lidí zřízených ze strmého srázu v Karlových Varech či další záchrana nejrůznějších zvířat z výšek a hloubek.

To je velmi stručný výčet událostí, kdy byli v poslední době na pomoc přivolání hasiči speciálně vyškolení jako lezci. Pomocí lanové techniky a s řadou záchranných prostředků dokážou velmi rychle a hlavně účinně pomoci při záchraně lidí a zvířat. Jako jediná složka Integrovaného záchranného systému navíc může lezce poskytnout nepřetržitě dvacet čtyři hodině denně.

Několik vyškolených lezců má k dispozici například i karlovarská městská policie či horští záchranáři, jisté nasazení specialistů v kteroukoliv denní dobu po celý rok ale mohou zaručit pouze hasiči.


Poslední vážný případ, kdy bylo nutné nasadit lezeckou skupinu, byla událost v pátek 21. října. Ve večerních hodinách vyjížděli hasiči společně se záchrannou službou do ulice Krále Jiřího v Karlových Varech.

Ze strmého srázu z parčíku nad kinem Čas se zřítil mladík a dívka a zranění zůstali ležet zhruba v polovině srázu. Jako nerychlejší způsob záchrany zvolili hasiči vytažení pomocí lan ze shora. Ke zraněným se nejprve na lanech spustili dva hasiči. Dívku, která komunikovala, ale byla v silném šoku a velmi panikařila, vytáhli pomocí evakuačního trojúhelníku.

Mladíka hasiči fixovali krčním límcem, uložili ho do vakuové matrace a následně do záchranných lezeckých nosítek Skedco. V těchto nosítkách ho pak na laně vytáhli nahoru, kde si oba převzala záchranná služba. Celá záchranná akce trvala zhruba dvacet minut.


Od začátku roku evidují hasiči 29 událostí jako záchranu osob a zvířat z výšky a hloubky. Záchrana paradiglisty ze stromu u Toužimi, kde také zasahovala lezecká skupina, je pak vedený jako letecká dopravní nehoda.

Karlovarský kraj je z hlediska lezeckých skupin rozdělen na tři části. Na stanicích v Karlových Varech, Chebu a Mariánských Lázní je na každé vyškolených devět lezců a každý den na všech třech stanicích slouží minimálně dva lezci. Ti jsou pak jako lezecká skupina vysílání podle rozdělení do všech částí kraje.


Výcvik je náročný, vybavení drahé

Lana, smyčky, karabiny, slaňovací osmy a brzdy, postroje, záchranná nosítka a další evakuační prostředky. To všechno musí mít hasiči připravené na záchranu pomocí lanové techniky. Veškeré vybavení, ostatně jako všechno pro záchranáře, je velmi drahé, navíc výrobci u všech těchto prostředků udávají jen omezenou několikaletou životnost.

Po uplynutí doby životnosti pak už žádné vybavení nesmí sloužit pro záchranu a hasiči musí vše vyřadit a nakoupit nové. I to je jeden z důvodů, proč jsou hasiči jediní, kdo udržují nepřetržité služby lezců s kompletním záchranným vybavením.

Sebelepší vybavení by ale bylo k ničemu, pokud by hasiči pravidelně necvičili. Každý rok musí lezecké skupiny absolvovat deset osmihodinových výcviků a navíc jedno čtyřiadvaceti­hodinové někde v terénu, kde se připravují v reálných podmínkách.

Využívají přitom zkušenosti kolegů z jiných krajů, kdy například lezci z našeho kraje jedou do vybraných míst v republice či naopak pozvou kolegy lezce do Karlovarského kraje. Letos byl třídenní intenzivní výcvik v našem kraji, kdy kolegové z Pardubického kraje společně s našimi lezci cvičili například na Svatošských skalách či v hnědouhelném dole Jiří.

Pro místo posledního výcviku si začátkem týdne vybrali lezci ze stanice v Karlových Varů rozhlednu na Krudumu u Sokolova, kde si vyzkoušeli záchranu zraněných ze třicetimetrové výš­ky.


Za záchranu z toužimského komína získal lezec medaili za statečnost

Práci lezců z Karlovarského kraje ocenil i ministr vnitra a generální ředitel hasičů. Jedinou udělenou medaili za statečnost v rámci celé republiky pro příslušníky hasičů získal v letošním roce lezec s Mariánských Lázní Petr Dvořák. Ten v květnu vylezl na vrchol šedesátimetrového komína v Toužimi, kde seděl muž hrozící skokem dolů.

V pondělí převzal z rukou Ministra vnitra České republiky Jana Kubiceho a generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky Miroslava Štěpána oficiální Medaili za statečnost. Petr Dvořák jako člen lezecké skupiny ze stanice v Mariánských lázních zasahoval společně s kolegy z Toužimi a také kolegy s Plzně povolaných s padesátimetrovým žebříkem u události, kdy mladý muž vylezl se sebevražedným úmyslem na komín bývalé teplárny v Toužimi do výšky 60 metrů.

Z chování mladíka bylo možné předpokládat, že je pod vlivem alkoholu nebo omamných látek. Petr Dvořák se vzhledem k časové tísni nabídl, že vystoupá k mladíkovi sám a naváže s ním kontakt. To se mu podařilo a cílenou komunikací ho přesvědčil, aby neskákal. Následná záchrana pak už probíhala podle naučených postupů. K záchraně je ale nutné upřesnit, že celá komunikace probíhala ve výšce šedesáti metrů a lezec nevěděl, zda nebude mladíkem napaden.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet