Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Polský boeing přistál nouzově na břicho

Dnes, 1. 11. 2011 došlo na varšavském mezinárodním letišti Frédérica Chopina k mimořádné události, při které musel nouzově přistát Boeing 767, letící z letiště Newark Liberty International Airport v New Jersey/USA na lince LO16, na dráhu č. 33. Na palubě bylo 220 cestujících a 11 členů posádky.

Posádka zaregistrovala problém s vysunutím podvozku ve 13.16 hod. při přiblížení k letišti ve výšce 838 metrů. Kapitán letadla okamžitě informoval řídící věž varšavského letiště s tím, že bude muset provést nouzové přistání bez vysunutého podvozku tzv. na břicho.

Na letišti se rozběhla neprodleně příprava na nouzové přistání tohoto velkokapacitního dopravního letadla. V městských nemocnicích byl aktivován traumaplán – příjem nestandardního počtu zraněných osob, do pohotovosti byly uvedeny hasičské jednotky z několika stanic, k přímému zásahu se připravila letištní jednotka, která na vyčkávací stanoviště vyslala hned deset požárních vozidel, hasiči pokryli povrch ranveje pěnou. Záchranná služba vyslala na letiště potřebný počet svých automobilů s osádkami včetně vrtulníků. Policie uzavřela blízké okolí letiště.

Vše bylo připraveno pro to, aby posádka Tadeusze Wrony, kapitána Boeingu 767, mohla letoun plný cestujících dopravit na letiště. Po více jak hodinovém kroužení a vylétávání paliva se od letadla odpoutala dvojice doprovodných stíhaček F-16 a boeing se snášel k zemi ve směru dráhy 33 bez vysunutého podvozku.

Po dosednutí na břicho se letadlo udrželo v přímém směru a neopustilo ranvej, což byl důležitý okamžik. Když boeing zastavil, okamžitě se k němu sjely všechny záchranné složky, hasiči pomocí lafetových proudnic uhasili zárodek požáru, který vznikl při tření motorů General Electric CF6–80CB6 o plochu dráhy, cestující a osádka se evakuovala ven po nafukovacích skluzech.

Událost si nevyžádala naštěstí žádné zranění, i když si asi nikdo nedovede dost dobře představit cestující, kteří po dlouhém letu z USA po probuzení zjistili, že jejich letounu se před přistáním nevysunul podvozek.

Velmi bravurní nouzové přistání, které nešlo udělat ani lépe, bude oceněno státním vyznamenáním, jak uvedl polský prezident Bronislaw Komorowski, jenž krátce hovořil přímo s kapitánem Wronou. Oceněna by měla být celá posádka Boeingu 767–35DER, registrace SP-LPC, který je v provozu od května 1997.

Tato mimořádná událost si vyžádala kompletní uzavření varšavského letiště, které potrvá zřejmě asi až do zítřejšího rána.

Sdílet