Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchrana tří raftařů na rozvodněné řece

V neděli odpoledne si šestice kamarádů vyjela člunem na rozvodněnou řeku Olšavu, kde tři z nich skončili v zajetí vodního víru pod splavem u obce Podolí.

Dne 26. 3. 2005 ve 14:53 hod. byli hasiči požádáni o záchranu tří vodáků na rozvodněné řece Olšavě. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma zásahovými auty a člunem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na splavu u obce Podolí došlo k zachycení tří vodáků do vodního víru.

Celkem šest vodáků se vydalo na nafukovacím člunu po rozvodněné řece Olšavě z Uherského Brodu. Před jezem v Podolí se tři rozhodli, že jez nesjedou, a proto vystoupili na břeh a šli se dívat na kamarády. Tři „odvážní“ mladí muži na člunu dál pokračovali po vodě a ke splavu. Po sjetí rozvodněného splavu však zůstali uvězněni ve vodním víru a nemohli se hnout ke břehu.

Vodní mlýn je stále stahoval zpět ke splavu a nebylo v jejich silách, ani kamarádů na břehu, aby se z pasti dostali. Na pomoc si proto přivolali profesionální záchranáře.

Hasiči nejdříve situaci rychle vyhodnotili a rozhodli se pro rychlé přitažení člunu lanem. Jeden z hasičů vhodil do člunu lano, ale promrzlí a stresovaní muži nebyli schopni lano pevně přivázat ke člunu. Jeden z nich si ho omotal kolem ruky a člun byl částečně přitažen ke břehu. To stačilo jednomu hasiči, aby lano k člunu pevně uvázal za vázací oka.

Společně pak hasiči člun přitáhli ke břehu a prochladlé mladíky vytáhli na pevnou zem. Všichni byli odvedeni a posazeni do jednoho ze zásahových vozidel hasičů. Tam byli vysvlečeni z mokrého oblečení a byli zabaleni do dek, protože se u nich projevil nekontrolovaný třes z podchlazení.

Po příjezdu zdravotnické záchranné služby byli všichni tři přepraveni do nemocnice k prohlídce a nutnému ošetření.

Zbylí tři kamarádi poděkovali hasičům za záchranu přátel, vypustili člun a pospíchali do nemocnice. Hasiči si všimli, že ani jeden z raftařů neměl záchrannou plovací vestu, ani přilbu.

Každoročně se hasiči při zvedání jarních i povodňových řek setkávají s případy sjíždění vody na člunech. Je na místě zvažovat únosné riziko takové zábavy, zvláště v případech nedostatečného osobního zabezpečení samotných „vodáků“.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet