Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru muselo opustit halu třicet zaměstnanců, tři se zranili

Dne 2. 11. 2011 v 09:14 hod. byli hasiči informováni o požáru lakovny ve výrobní hale ve Vizovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z Vizovic a Zádveřic. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v lakovacím boxu.

Požár vznikl v prostoru lakovacího boxu a rozšířil se především do odsávání a technologií ventilace. Sami zaměstnanci soukromé firmy se snažili zpočátku požár hasit, a to pomocí několika přenosných hasicích přístrojů. Likvidace požáru byla však nad jejich možnosti. Výrobní hala se začala rychle plnit nebezpečným kouřem a asi třicet zaměstnanců muselo prostory opustit.

Tři zaměstnanci se při hašení požáru nadýchali nebezpečných zplodin hoření. Po příjezdu profesionálních hasičů se jim věnoval proškolený hasič – zdravotník, který jim poskytl první předlékařskou pomoc. Na místo byla povolána posádka zdravotnické záchranné služby.

V době příjezdu hasičů byl celý prostor výroby haly zakouřen a bylo nutné nasadit přetlakovou ventilaci. Hasiči v dýchacích přístrojích pronikli k lakovacímu boxu, kde postupně požár lokalizovali a uhasili během půlhodiny zásahu. Budova byla postupně odvětrána od zplodin hoření.

Lékař zdravotnické záchranné služby si postupně do své péče převzal zraněné zaměstnance. Po prohlídce je nechal odvézt do nemocnice k dalšímu vyšetření. Hlídka policie uzavřela blízké okolí k ochraně prostoru zásahu a k zabránění vstupu osob. Na místo přijel také starosta města, který spolupracoval se složkami integrovaného záchranného systému.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřování na místě pokračuje.

Aktualizováno

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřování na místě odhalilo, že požár byl způsoben nedbalostí zaměstnanců, kteří svařovali. Při odlétnutí žhavých částic při svařování došlo k zapálení vedlejšího lakovacího boxu a hořlavých látek. Požárem způsobenou škodu si majitel předběžně odhadl do 100.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit celou výrobní halu soukromé firmy.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet