Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení: V základní škole vybuchla bomba

Evakuace žáků, najít pomocí vycvičených psů nastraženou nálož, po výbuchu zlikvidovat požár v ředitelně. To byly hlavní úkoly cvičení, které má za sebou Základní škola v Okružní ulici v Aši na Chebsku.

Uložení nástražného výbušného systému v budově základní školy nahlásil řídící cvičení na tísňovou linku policie ve středu po desáté hodině dopoledne. Vedení školy začalo s evakuací žáků, policie mezitím zajistila prostor kolem budovy školy a povolala na místo kynology se psy vycvičenými na vyhledávání výbušnin. Zároveň si policie vyžádala pomoc hasičů.

Z jedné třídy v prvním patře totiž zůstalo uvězněných zhruba dvacet žáků, které bylo nutné zachránit pomocí žebříku. Učitelky mezitím dokončily evakuaci svých tříd, byly dokonce tak svědomité, že své žáky neustále počítaly a hlídaly, takže když se hasiči, kteří cvičení připravovali a vyhodnocovali, pokoušeli odvést jedno dítě aby neseděl počet po ukončení evakuace, učitelky je vždy včas odhalily a ´schovat´ jednoho žáka v budově se tak nepodařilo.

Policejní pes v budově školy našel dvě místa, kde byly ukryté vzorky výbušniny, místa označil, při pokusu o zneškodnění bomby ale podle scénáře cvičení došlo k výbuchu. Hasiči ze stanice Aš v tu chvíli už zachraňovali pomocí automobilového žebříku žáky uvězněné ve své třídě, likvidaci požáru tak provedla jednotka ze stanice Cheb, která dosud byla na místě jako záloha. Cvičení se zúčastnili také hasiči z dobrovolných jednotek z Hranic a Krásné.

Hasiči z Hranic jsou vyškoleni na poskytnutí pomoci při živelných katastrofách, postarali se tak společně se členem krizového štábu města Aš o zajištění evakuačního centra pro žáky školy. Pro zachráněné žáky pomocí žebříku pak přijel povolaný autobus drážních hasičů z Chebu. Při vyhodnocení cvičení, kdy rozhodčí ocenili především rychlou a správě provedenou evakuaci a také spolupráci s policií, byl jako slabina označený pomalý postup při záchraně žebříkem.

Zasahující jednotky:

HZS Aš (CAS 24 T815, AŽ 30 Ifa) HZS Cheb (CAS 32 T815) HZSp SŽDC Cheb (Autobus Karosa) JSDH Krásná (CAS 32 T148) JSDH Hranice (DA A31)

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet