Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CVIČENÍ: Pachatelé havarovali na útěku ze Slovenska

Dnes, 3. 11. 2011 v dopoledních hodinách bylo československé příhraničí dějištěm neobvyklé události. Slovenskou policií bylo v době kolem 9:45hod. přijato oznámení o vloupání tří pachatelů do areálu společnosti Frigospol.

Přivolaná hlídka slovenské policie zahájila bezprostředně po příjezdu na místo pronásledování pachatelů prchajících v nákladním vozidle s českou registrační značkou. Jelikož dle směru jízdy pachatelů a registrační značky vozidla bylo možné usuzovat na možné přeshraniční pronásledování, vyrozuměla o této skutečnosti slovenská policie své české protějšky, na což reagovala česká policie uzavřením prostoru pravděpodobného překročení státní hranice.

Vozidlo s pachateli při snaze se vyhnout policejnímu zátarasu však v prostoru hraničního přechodu havarovalo, což mělo za následek zranění jednoho z pachatelů a jedné nezúčastněné osoby v odstaveném vozidle. Dva nezranění pachatelé zanechali svého druha zaklíněného v havarovaném voze a pokusili se z místa nehody uprchnout cestou podél řeky Moravy.

Policisté české i slovenské strany zahájili poskytování první pomoci a přivolali na místo záchrannou službu a jednotky Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje za účelem přečerpání unikajících látek a vyproštění zraněných osob. Prchající pachatele zároveň pronásledovala dvojice příslušníků české a slovenské policie. Když pachatelé viděli, že policisté se přibližují, neváhali skočit do řeky Moravy s cílem uniknout tak zpět na slovenské území. Lupiči však zjevně přecenili své síly, jelikož se uprostřed toku začali topit. Z pronásledujících policistů se stali rázem zachránci, kteří za využití člunu Hasičského záchranného sboru Trnavského kraje pachatele nejprve z vody vytáhli a následně po poskytnutí první pomoci eskortovali na Společné kontaktní pracoviště Hodonín-Holíč do policejní cely.

Dobrou zprávou je, že ve skutečnosti k žádnému zranění ani nehodě nedošlo. Ačkoliv akce vypadala pro náhodné kolemjdoucí velice realisticky, její průběh byl všemi zúčastněnými subjekty předem připraven jako cvičení s cílem prověřit schopnost přeshraničního nasazení jednotlivých složek IZS a využití společného pracoviště. Celá popsaná akce se uskutečnila v rámci projektu „Společné kontaktní pracoviště složek IZS pro bezpečné příhraničí“ a byla spolufinancována z Evropského fondu regionálního rozvoje.

Za HZS Jihomoravského kraje se cvičení zúčastnili hasiči ze stanic v Hodoníně a v Lidické ulici v Brně. Mobilní pracoviště v terénu pří zásahu využili také příslušníci Krajského operačního a informačního střediska HZS JmK. K ošetření a převozu zraněných vyjely osádky sanitek Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje. Ze Slovenska zasahovala jednotka profesionálních hasičů z Holíče.

mjr. Mgr. Vladimír Vedra, PČR a

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet