Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru domu zemřela žena

Starší žena dnes v noci zemřela při požáru rodinného domu v obci Jevišovka na Břeclavsku. Požár likvidovaly čtyři jednotky hasičů. 

Hlášení o požáru hasiči na tísňové lince převzali v 1.23 hodin. Krajské operační a informační středisko HZS JmK k zásahu vyslalo profesionální jednotky ze stanic v Hrušovanech nad Jevišovkou a Mikulova a dobrovolné jednotky z Drnholce a Březí.

Při jejich příjezdu byl dům o půdorysu zhruba 10 krát 7 metrů celý v plamenech ve třetí ze čtyř fází hoření. I když hasiči měli informaci, že uvnitř může být obyvatelka domu, do objektu s hořícím přízemím, prohořelými a bortícími se stropy a střechou v plamenech nebylo možné se dostat. Proti plamenům hasiči zasahující kvůli hustému kouři v dýchacích přístrojích nasadili šest vodních proudů. Kromě hašení domu bránili rozšíření požáru na hospodářskou část stavení a na sousední dům. K doplňování cisteren hasiči zřídili dvě čerpací stanoviště vody u místních hydrantů.

Požár se podařilo dostat pod kontrolu v 1.53 hodin. Likvidaci ohně po rozebrání konstrukcí a dohašení lokálních ohnisek hoření hasiči ukončili v 6.11 hodin. Po sražení plamenů a odvětrání hustého kouře hasiči během zásahu v jedné z místností pod vrstvou sutin našli obyvatelku domu.

Obytnou část domu požár zničil, rozšíření ohně na hospodářskou část a sousední stavení se hasičům podařilo zabránit. Škoda na starším přízemním domě odpojeném od elektřiny zatím nebyla vyčíslena. Příčinu vzniku požáru spolu se specialisty Policie ČR zjišťuje vyšetřovatel HZS JmK. K prohledání požářiště byl přizván také policejní psovod se psem cvičeným na vyhledávání stop po hořlavinách.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet