Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozhovor: Dan Moravský – zpívající hasič

Zpívající hasič Dan Moravský, to je úplná novinka na české hudební scéně. Hasiči mají svého zpěváka, to je něco co tu ještě nebylo.

S Danem jsem si dala schůzku v jeho oblíbené kavárně. Přišel tak, jak ho znám, sice včas,ale během našeho povídání stačil vyřídit několik telefonů, udělat si několik poznámek do notebooku a neušel mu ani jeden známý kolemjdoucí. To vše až do chvíle, kdy přišla řeč na hasiče. V ten moment přestal pro Dana okolní svět úplně existovat.


Jak jsi se dostal ke zpívání a muzice?

Měl jsem štěstí, že jsem se narodil do hodně muzikantské rodiny. Táta byl muzikant a u nás doma se vlastně hrálo a zpívalo pořád. Už v 16 letech jsem měl vlastní rockovou kapelu a docela nám to šlapalo. Dosavadní hudební kariéra, úspěchy?

Pokusů, nápadů a takového toho hudebního tvoření je, bylo a bude doufám stále dost. Z úspěchu se snad můžu pochlubit rokem 2001, založili jsme duo Dana a Dan a vyšlo nám dokonce CD s názvem Rodokmen lásky. Bylo to takové romantické období.

No a osudovým se mi samozřejmě stalo setkání s Daliborem Jandou, kterému jsem chvíli dělal asistenta při jeho koncertech. Lidi mi pořád předhazovali, že jsme si podobní, tak jsem si řekl proč ne a zkusil jsem si pár jeho písniček zazpívat. Docela to šlo, jen mi chyběl ten typický chraplák.

Ten ale dneska máš. To se dá nějak pořídit?

Jasně že dá. To si stoupneš na pole, ideálně proti větru a řveš a řveš a řveš, až je tu Dan Moravský jako Dalibor Janda revival. Mimochodem zmíněný chraplák milujou i děti. S Jihlavským Bobo divadlem máme pořady pro děti, kde zpívám a funguje to. Děti jsou vždycky skvělé publikum.

Teď je z tebe ale zpívající hasič, jak k tomu došlo?

Může za to vlastně další osudové setkání. Jako Janda revival jsem byl pozván na jednu hasičskou akci. Nepřikládal jsem tomu žádný zvláštní význam, zkrátka přijedu, odzpívám, pobavím a zpátky domů, jako vždy. Jenže tady to nebylo jako vždy, hasiči mě absolutně dostali. Takovou atmosféru, jakou tam dokázali udělat, to jsem ještě nezažil. Zůstal jsem samozřejmě i po vystoupení a nestačil jsem se divit, jaké z těch chlapů lezly historky a zážitky, jak jako hasiči fungujou, co všechno dělají. V ten moment mi to došlo, jo chci být taky hasič a hlavně chci pro ně a o nich zpívat.

Stal jsi se tedy členem dobrovolných hasičů. Jaký jsi hasič?

Teď hlavně zpívající J ,ale chci se samozřejmě se vším, co s hasiči souvisí, seznámit co nejblíže a všechno si i vyzkoušet. Nejdřív ale musím zamakat na CD,které pro hasiče připravuju. Díky tomu, že mám skvělou podporu Požární bezpečnosti a.s., můžu všem hasičům slíbit, že pod stromečkem bude originální hasičské CD dokonce i s bonusovým překvapením.


AKCE: Hudební CD s titulem Zpívající hasič


Hasiči has! to je písnička,která už je slyšet éterem a jsou na ni různé ohlasy. Převážná většina jich je pozitivních,ale objevila se i kritika, že klip k písničce dělá z hasičů především hasiče žízně. Co ty na to?

Na kritiku má samozřejmě každý právo, jen možná než začne povídat nesmysly, by si měl poslechnout a to dobře text tý písničky. Absolutně hasiče neprezentuje jenom jako konzumenty piva. Tady by si měl každý uvědomit, že to, co hasiči dělají, je strašně náročná práce. To oni nasazujou svoje krky pro nás, za naše majetky i životy. Takže jestli jim někdo chce pak vyčítat, že si dají pivo, tak to fakt sorry. Já taky chodím na pivo, vy ne?

Navíc v klipu nezachraňujou svojí hasičskou hospodu, ale prostě hospodu, stejně dobře tam mohl být jakýkoliv jiný dům.

Jak si představuješ ty svoji budoucnost u hasičů?

Jestli někdy budu skutečně vyrážet k požáru, to fakt nevím,ale říká se nikdy neříkej nikdy! Strašně rád bych byl pro hasiče něco jako to tolik diskutované pivo a to odměnou v podobě pohody, relaxu a zábavy. Aby až přijdou domů, si pustili hasičský CD a udělali si pohodu nebo, aby to spolu se mnou pořádně rozjeli na nějaký hasičský akci pěkně naživo.

Se zpívajícím hasičem Danem Moravským si povídala Alena Veliká

Sdílet