Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Přehrada nestačí, voda se valí na Znojmo

Kolem čtvrté hodiny ráno se zcela zaplnila Vranovská přehrada. Voda začala přetékat přes bezpečnostní přeliv. Proud dorazí do Znojma kolem desáté dopoledne. Z ulic, které voda zaplaví, byly v noci evakuovány stovky lidí, další to ještě čeká. Jihomoravský hejtman vyhlásil stav nebezpečí.

Jihomoravský hejtman Stanislav Juránek vyhlásil stav nebezpečí před devátou hodinou. Situace se podle něj stále zhoršuje. „Vypadá hrozivě, je kombinací povodní z let 1997 a 2002. Průtoky se zvyšují a prognózy jsou velmi nepříznivé,“ řekl ČTK.

„Předpokládám, že stav nebezpečí by měl platit nejméně týden,“ upřesnil hejtman pro iDNES. Podle něj proběhne evakuace území u řeky Moravy mezi Hodonínem a Břeclaví. „Stav ohrožení nám umožní využít lidí i právnických osob při záchranných pracích.“

Ve Znojmě je třeba v nejbližších hodinách dokončit evakuaci domů v ohrožených ulicích. Kolem půl desáté začne voda v Dyji kriticky stoupat. Policie obchází obydlí obyvatele a žádá je, aby opustili své domovy.

Měly by být evakuovány také asi tři obce v okolí Znojma. To znamená dalších několik stovek lidí. „Jen ze Znojma by mělo být evakuováno asi dva tisíce obyvatel,“ řekla iDNES mluvčí Městského úřadu Znojmo Anna Maixnerová.

Do města přijedou vojáci
Na místo míří asi padesát vojáků. Postarají se o pořádek ve vyklizených oblastech.

„Zatím své domovy opustily stovky lidí. Ohrožená místa, odkud by bylo třeba lidi evakuovat, nepřibývají,“ potvrdil v sedm ráno iDNES dispečer znojemské policie. V osm hodin zasedal krizový štáb.

Do jedné hodiny po půlnoci už odešla téměř čtvrtina obyvatel. Z ulic, které se dostanou pod vodu, odešli hlavně senioři a děti. Lidé podle ČTK odváželi auty nejdůležitější vybavení domácností.

Ulice u Dyje uzavřela policie. Hlídky projdou dům po domu a zkontrolují, zda v nich nikdo nezůstal. Hasiči připravili gumový člun, na kterém se budou moci v oblasti pohybovat.

Podle vývoje bude nutné připravit se i na možnost evakuace dalších asi dvaceti tisíc lidí z obcí ležících pod nádrží Nové Mlýny.

Vranovská přehrada vodu nepobrala
Vodohospodáři vypouštějí 350 metrů krychlových vody za sekundu. Obvyklých je 12 metrů. Původně mělo odtékat z Vranovské přehrady 400 metrů krychlových za sekundu, tedy asi o 20 víc než při ničivé povodni v roce 2002.

„Daří se nám držet odtok na 350 metrech krychlových za sekundu. Jsme schopni tento stav držet asi čtyřicet hodin. Níž už jít prostě nemůžeme,“ řekl ČTK hrázný Libor Miklík. Zdůraznil, že situace na Dyji, přitékající do přehrady z Rakouska, se mírně zlepšuje. Hladina podle něj nevzrůstá a několik hodin se drží na stejné úrovni.

Zdroj : iDNES
Sdílet