Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Chatu ve Střibrnicích někdo schválně zapálil

Dne 6. 11. 2011 v 18:35 hod. byli hasiči informováni o požáru chalupy u obce Stříbrnice.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z obcí Stříbrnice, Buchlovice, Nedakonice a Boršice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru střechy a půdy rodinného domu.

Požár zpozorovala sousedka, která si všimla kouře a plamenů. Okamžitě na pomoc přivolala hasiče i v obavě o možné rozšíření na blízký les a další chalupy.

Už při příjezdu hasičů byl vidět rozsáhlejší požár, který zasáhl část objektu a především střechu. Hasiči se nemohli zcela dostat s technikou až k domu, a proto cisterny odstavili na louce a okolní cestě. Zbytek trasy bylo nataženo vodní vedení a pomocí čtyř proud vody se hasiči pustili do boje s požárem.

Požár se podařilo lokalizovat asi po dvaceti minutách intenzivního hašení. Hasiči v dýchacích přístrojích pronikli do objektu, kde se jim podařilo uchránit obytné podkrovní místnosti a část střechy. Včas byly vyneseny také dvě tlakové nádoby na plny. Celková likvidace požáru byla hlášena za dalších osmdesát minut. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Hořící částice létající ze střechy domu zapálily také okolní suchý porost, který byl postupně uhašen dobrovolnými hasiči pomocí jednoduchých prostředků. Po uhašení nechal velitel zásahu na místě preventivní několikahodinovou dohlídku.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Požár zničil především střechu objektu, uskladněné věci na půdě a v nebytových prostorech. Majitelům způsobil škodu odhadem za 500.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 700 tis. Kč.

Majitelé dům využívali jako rekreační chalupu, kterou opustili v odpoledních hodinách. Po jejich odjezdu došlo k požáru. Vyšetřování odhalilo možnost úmyslného založení požáru a případ byl předán k dalšímu šetření policii.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet