Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Odrách je nová hráz

Činnost profesionálních i dobrovolných hasičů v Moravskoslezském kraji v souvislosti s deštěm a táním sněhu.

V Odrách-Loučkách (Novojičínsko) zrušila dnes ráno (30.3.) povodňová komise města, která zasedala od 7:00 hod., vzhledem k vývoji situace na řece Odře třetí stupeň ohrožení, platí zde už jen druhý stupeň ohrožení. Současně byla přerušena činnost povodňové komise. Tři malé hráze z pytlů s pískem, které tu postavili dobrovolní hasiči v úterý, pomohly zabránit v průniku vody do rodinných domků.
Na jiném místě Oder, v okrajové části ve směru na obec Mankovice, ale museli hasiči ze šesti jednotek stavět večer a v noci zcela novou hráz pomocí pytlů s pískem (750 kusů) a lomového kamene. Kvůli častým záplavám nedaleké zástavby zde byl vybudován před několika lety trvalý hliněný násep a včera k večeru začal prosakovat a postupně se rozpadat. Zhruba v 19:00 hod. se protrhlo 25 metrů hliněného náspu a voda se začala vylévat k rodinným domům a autoservisu. Hasiči proto kousek od náspu postavili zmíněnou protipovodňovou hráz, jiné řešení nebylo možné. Vodu se podařilo zastavit.
V noci na místě zasahovalo 6 jednotek – dvě profesionální (HZS MSK, stanice Nový Jičín a Ostrava-Zábřeh) a čtyři dobrovolné (Odry, Vítovka, Fulnek, Suchdol nad Odrou). Na místě byli také členové povodňové komise a pracovnice odboru životního prostředí městského úřadu v Odrách.
Na Novojičínsku ještě pokračuje vyhlášený třetí stupeň ohrožení v Jeseníku nad Odrou, kde se v neobydlené části tvoří vodní laguny. Hasiči jsou v pohotovosti, ale zasahovat podle dostupných informací zatím nemuseli.

Situace se uklidňuje také na území Ostravy. Dnes ráno mezi pátou a šestou hodinou ale musely zasahovat dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje z Ostravy-Zábřehu a Ostravy-Fifejd u Odry v Ostravě-Svinově, kde voda zatopila stavební unimobuňky pro stavbu dálnice D47 asi do výše jednoho metru. Hasiči vynášeli z objektů počítače, dokumenty a další cennosti.
V Ostravě-Koblově v lokalitě Žabník začala hladina Odry před protipovodňovou hrází zvolna klesat. K přečerpávání prosáklé vody z vnitřní strany hráze zpět do řeky slouží výkonné čerpadlo Somati ze stanice HZS MSK v Ostravě-Zábřehu, dvě střední čerpadla a pět plovoucích od jednotek Sboru dobrovolných hasičů (SDH) z Ostravy. Na místě zůstávají dvě jednotky SDH – z místního Koblova a Ostravy-Muglinova.
V Ostravě-Nové Vsi už byla vodní laguna, která se tam včera vytvářela kvůli spodní vodě, zlikvidována. Profesionálním hasičům z Ostravy-Zábřehu a jednotce SDH z Nové Vsi pomáhalo s vodou výkonné čerpadlo Somati.

Stejně jako v minulých dnech vyjíždějí hasiči dobrovolní i profesionální k čerpání zatopených sklepů, čištění kanalizací, naplavenin na silnicích a mostech a monitorování situace u vodních toků v celém Moravskoslezském kraji. Například jednotka HZS MSK z Nového Jičína čerpala vodu ze sklepa v Novém Jičíně-Žilině, v Ostravě-Koblově v lokalitě Žabník (kousek od protipovodňové hráze) pomáhá čerpadlo se zatopeným sklepem jednoho z rodinných domků, na jiném místě Koblova pracuje ve sklepě rodinného domku další čerpadlo.


ppor. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet