Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CVIČENÍ: Nebezpečná látka v přehradě

Dne 4. 11. 2011 proběhlo taktické cvičení jednotek HZS LK stanice Liberec a Vodní a potápěčské záchranné služby Liberec (dále jen VPZS Liberec). Cvičení s tématem dopravní nehody vozu přepravující nebezpečné látky v kovových sudech, které spadly do vody, probíhalo na přehradě Harcov v Liberci.

Cílem cvičení byl nácvik součinnosti jednotky HZS LK stanice Liberec a VPZS při likvidaci dopravní nehody s pádem sudů do přehradní nádrže a možného úniku nebezpečných látek do vody.

Po ohlášení dopravní nehody vyslal KOPIS na místo události 2× CAS 20, TA 4, NK s EKO kontejnerem a vzhledem k charakteru dopravní nehody povolal i VPZS Liberec.

Při příjezdu jednotek na místo události a provedení průzkumu zajistilo lezecké družstvo přepravní vozík a dva ze čtyř sudů s nebezpečnou látkou. Další družstvo hasičů instalovalo nornou stěnu kolem místa nehody a do pohotovosti nachystalo sorpční hady spolu se sorbentem na vodu. Dva sudy, které se hasičům nepodařilo nalézt, zbyly na potápěče z VPZS Liberec. Ty se jim podařilo lokalizovat ve větší hloubce. Poté začalo jejich vyproštění z hloubky a doprava na určené místo, kde byly vytaženy na břeh.

V průběhu cvičení jednotky vyzkoušely a nacvičily spoustu nových dovedností např. novou nornou stěnu zapůjčenou od firmy REOAMOS. Po prvotních problémech se stabilizací tvaru kvůli měnícímu se větru se ji podařilo ukotvit a poté už držela požadovaný tvar. Dále se naostro odzkoušely suché obleky do vody URSUIT Heavy Light Rescue, kde se potvrdila jejich potřeba pro podobné zásahy.

Cvičení se mimo jednotek HZS LK stanice Liberec a VPZS Liberec zúčastnili zástupci povodí Labe, kterým děkujeme za umožnění cvičení na přehradě Harcov. Také děkujeme firmě REOAMOS, která zapůjčila uvedené sudy a nornou stěnu s příslušenstvím.

foto: HZS LBK a WAP

info: mjr.Bc.Richard Michna
vedoucí oddělení služeb HZS LK

Sdílet