Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nebezpečí trvá

Dramatická situace na českých a moravských řekách trvá. Lidé se bojí dalšího deště, který má přijít.

Hladiny se zvedaly i v noci, kritická situace zůstává hlavně na jižní Moravě. Do postižených míst jedou na pomoc další tisíce vojáků.

Vláda večer rozhodla, že obce poničené velkou vodou dostanou celkem 380 milionů korun. Peníze půjdou například na nákup mobilních obydlí či rekonstrukce cest.

Kvůli záplavám jsou uzavřeny silnice na nábřeží a u železničního mostu v Ústí nad Labem a silnice spojující Lovosice s Ústím. Lokální uzavírky jsou na silnicích druhých a třetích tříd.


Znojmo

Na Znojmo se z Vranovské přehrady valí každou vteřinu tři sta kubických metrů vody. Třicetinásobek průměrného odtoku. Po celém toku opustilo své domovy deset tisíc lidí. Ministr vnitra František Bublan i vedení znojemské radnice říkají, že tragédii šlo snadno předejít.

„Odtok z přehrady mohl být větší. Všechno se musí ještě prošetřit,“ říká Bublan.

Do Vranova přitékalo podle starosty Znojma Pavla Balíka dvě stě kubíků a z města odtékalo dvacet. Hasiči tvrdí, že vodohospodáři přehradu rychle odpouštěli na poslední chvíli – až ve středu. Jejímu přeplnění už však nezabránili.

David Fína z Povodí Moravy svádí odpovědnost na počasí i meteorology. Tvrdí, že podle jejich prognóz se zdálo, že Vranovská přehrada dokáže přitékající vodu pohltit.

Hrázný přehrady Libor Miklík nabízí další vysvětlení: „Víc vody odpouštět nešlo. Povodí totiž nestihlo uklidit staveniště na Znojemské přehradě, která leží několik kilometrů pod Vranovem.“

Zdroj : iDNES
Sdílet