Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nová Scania v Plzni

Nová požární stanice Plzeň – Košutka byla dnes, v úterý 4. dubna 2006, od 11:00 hodin dějištěm slavnostního předání nové automobilové cisterny CAS 24 na podvozku SCANIA plzeňským profesionálním hasičům.

Klíč od vozidla předal řediteli HZS Plzeňského kraje plukovníkovi Ing. Jaroslavu Salivarovi primátor města Plzně Ing. Miroslav Kalous. Nové vozidlo zakoupil Magistrát města Plzně za 7,5 milionu korun a HZS Plzeňského kraje, územnímu odboru Plzeň, ho zapůjčil do užívání do roku 2010. Vozidlo budou využívat příslušníci ze stanice Slovany a poté bude předáno dobrovolným hasičům na území města Plzně.
Cílem smlouvy podepsané mezi Magistrátem města Plzně a HZS Plzeňského kraje je vylepšení stavu vozového parku u jednotek požární ochrany dislokovaných na území města. Vozidlo je vybaveno vyprošťovacím zařízením HOLMATRO, osvětlovacím zařízením s vlastním elektrickým agregátem, přetlakovým ventilátorem, motorovou a rozbrušovací pilou, dvěma žebříky na nástavbě vozidla, z nichž jeden dosahuje výšky 12 metrů a druhý je tvořen čtyřmi díly nastavovacího žebříku, dýchací technikou, speciálními ochrannými obleky, je tam místo na plovoucí čerpadlo a je opatřeno nádrží na čtyři tisíce litrů vody a 400 litrů pěnidla. Je vybaveno rovněž vysokotlakým hasícím zařízením. Díky této výbavě může jednotka hasičů zasahovat u širokého spektra mimořádných událostí, jako je likvidace požáru, vyproštění osob z havarovaných vozidel, likvidace úniku nebezpečných látek aj.
Primátor města Plzně Ing. Miroslav Kalous v krátkém projevu mimo jiné ocenil činnost plzeňských profesionálních hasičů. Krajský ředitel HZS plukovník Ing. Jaroslav Salivar v krátkém projevu mimo jiné připomněl, že jde již o druhé vozidlo, které Magistrát města Plzně dal do užívání plzeňských profesionálních hasičů. První vozidlo bylo předáno v loňském roce a profesionálové by ho měli mít v užívání do roku 2009. Poté bude předáno dobrovolným hasičům. První Scania, jak uvedl, absolvovala k dnešnímu dni již 345 výjezdů a zachránila 30 životů. V závěru svého krátkého vystoupení požádal pana primátora, aby tlumočil poděkování radě a zastupitelstvu města Plzně.


Tiskový mluvčí HZS Plzeňského kraje: por. František Vaško
Sdílet