Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Drahoslav Ryba bude novým generálním ředitelem HZS

Ministr vnitra Jan Kubice dnes jmenoval do funkce nového generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR. Od 1. prosince 2011 se jím stane dosavadní ředitel HZS Kraje Vysočina plk. Ing. Drahoslav Ryba.

Kdo je Ing. Drahoslav Ryba?

Plk. Ryba se narodil roku 1962 a celou svojí profesní kariéru zasvětil požární ochraně. K profesionálním hasičům do Žďáru nad Sázavou nastoupil hned po skončení studií na Vysoké škole báňské (studijní obor Technika požární ochrany a bezpečnosti průmyslu)

Za dobu své činnosti prošel celou řadou funkcí, od zástupce velitele požárního útvaru až po ředitele organizace, kterým se stal roku 1990. Od vzniku Hasičského záchranného sboru ČR v novém organizačním uspořádání 1. ledna 2001 se stal ředitelem HZS Kraje Vysočina.

Za jeho působení se mu podařilo vybudovat v kraji Vysočina akceschopný sbor. Mezi základní milníky jeho kariéry patří vybudování centrální stanice v Žďáře nad Sázavou. Kraj Vysočina byl také prvním krajem v republice, který vybudoval Integrované operační středisko.


Ministr vnitra Jan Kubice:

Chtěl bych poděkovat panu genmjr. Štěpánovi za vynikající práci, kterou pro Hasičský záchranný sbor odvedl. Nový generální ředitel Hasičského záchranného sboru je velmi kvalitní manažer a má všechny předpoklady pro výkon této funkce.

Nastupuje v nelehké době, zejména s ohledem na ekonomickou situaci země a rozpočet hasičského sboru. Věřím, že se mu podaří tento spolehlivý a stabilní sbor provést ekonomicky složitým obdobím, které nás pravděpodobně čeká.

Server iDnes.cz přinesl rozhovor s nově zvoleným ředitelem.


Co vás tedy přimělo ucházet se o místo v čele hasičů?

Pro každého je to jakýsi vrchol kariéry. Je to profesní čest, to místo obsadit. Já se domnívám, že sboru mohu něco dát a něco pro něj udělat. Doba teď nebude jednoduchá a já se budu snažit udělat pro sbor, co to půjde.

Mluvíte o cti hasiče. Jste z rodiny, kde je tradice být hasičem?

Jsem. Tatínek téměř celý život zasvětil dobrovolným hasičům. Bratr, který už také nežije, pracoval u profesionálních hasičů.

Jaké jste si předsevzal cíle?

Z mého pohledu jsou to vysoké cíle, ale vám to tak asi připadat nebude. Mým cílem je zachovat funkčnost alespoň v té míře, jaká je dnes, nebo se tomu co nejvíce přiblížit.

Na příští rok je plánováno snížení počtu hasičů o 354 tabulkových míst. Je to podle vás definitivní?

Odpověď na tuto otázku a pokračování rozhovoru již na webu iDnes.cz.


kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR

Pavel Novák
ředitel odboru tisku a public relations
Ministerstvo vni­tra

Sdílet