Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár způsobil dvoumilionovou škodu

Požár porodny a odchovny selat likvidovali hasiči ve čtvrtek 30. března večer v Mramoticích na Znojemsku. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 19:27 hodin a na místo vyjížděly dvě jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů.

Oheň se rozšířil na pět kójí porodny. V objektu, který byl silně zakouřen, hasiči zasahovali v dýchací technice. Po vypnutí přívodu el. proudu proti plamenům nasadili dva proudy a hustý dým odvětrávali. Požár lokalizovali v 19:48 hodin a likvidovali ve 21:04 hodin. V kouři a plamenech podle doposud zjištěných údajů uhynulo 20 prasnic a přes 300 selat. Oheň silně poškodil stavební část i technologii odchovny. Škodu vyšetřovatelé předběžně vyčíslili na dva miliony korun, z toho přes 600 tisíc korun jako hodnotu uhynulých zvířat a 1,4 milionu korun na zničené technologii a stavební části objektu. Příčinu vzniku požáru šetří specialisté HZS a Policie ČR, mezi pracovními variantami šetření nevylučují technickou závadu na technologii.
V moderní odchovně a porodně selat v Mramoticích hasiči zasahovali již potřetí. Poprvé v objektu vypukl požár loni 2. srpna, kdy uhynulo 80 prasnic a 860 selat a škoda přesáhla sedm milionů korun. Druhý požár hasiči likvidovali letos 6. března. Oheň způsobil škodu 83 tisíc korun a při požáru uhynulo 19 selat a 2 prasnice.
Sdílet