Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár likvidovalo šest jednotek hasičů

Dne 9. 11. 2011 v 19:12 hod. byli hasiči informováni o požáru lesa u obce Přílepy na Kroměřížsku.

Na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů z Holešova, Kroměříže a Zlína s cisternami, které posílily jednotky dobrovolných hasičů z Přílep, Fryštáku a Zahnašovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru suchého porostu, klestu a dřevního odpadu.

Požár zpozoroval svědek, který jel kolem a všiml si plamenů ve vzrostlém lese. Na místo byli přivoláni hasiči.

Hasiči byli na místě požáru za osm minut a velitel zásahu si nechal povolat další cisterny s vodou. Zásahové vozy museli hasiči odstavit na kraji lesa a dál postupovat pěšky. Postupně bylo do lesního porostu nataženo dálkové vodní vedení a několika proudy vody byl požár rychle lokalizován.

Celková likvidace požáru byla hlášena až krátce před desátou hodinou večer. Hasiči museli místo požáru důkladně projít a prolévat vodou proti dalšímu případnému rozhoření. K hašení používali i speciální kartuše na zásah v přírodním prostředí. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Požár zasáhl plochu asi 40 × 40 metrů a díky včasnému zpozorování a příjezdu hasičů bylo zabráněno rozšíření na vzrostlé stromy. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost lesních dělníků, kteří prováděli pálení klestu po těžbě. Po jejich odchodu došlo k rozhoření opuštěných ohnišť a k rozšíření požáru na okolní plochu.

V posledních dvou týdnech hasiči jezdí na likvidace požárů v přírodním prostředí i několikrát denně. Důvodem je suché podzimní počasí a stále neukončené aktivity zahrádkářů, chatařů a zemědělců. Pokračuje tak spalování suchého listí, trávy nebo dřevního odpadu. Hezké počasí láká do přírody také turisty, kteří mohou způsobit požár svou nedbalostí při kouření.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet