Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

ROZHOVOR: Drahoslav Ryba, nový ředitel HZS ČR

Přinášíme rozhovor s novým generálním ředitelem HZS ČR, plk. Ing. Drahoslavem Rybou.

Ilustrační foto

Jménem webu POŽÁRY.cz gratulujeme ke jmenování.

Do „boje“ o křeslo generálního ředitele se přihlásili dva kandidáti. Vy a Ing. Zdeněk Nytra z HZS Moravskoslezského kraje. Do poslední chvíle nikdo nevěděl, kdo post obsadí. Tušíte, co nakonec rozhodlo ve váš prospěch?

plk. Ing. Drahoslav Ryba:
Opravdu neznám důvody, které vedly komisi a pana ministra k tomuto rozhodnutí.

A co vlastně rozhodlo o tom, že jste se do výběrového řízení přihlásil? Šlo čistě o osobní volbu, nebo jste rozhodnutí konzultoval třeba se svými blízkými?

K tomuto rozhodnutí jsem dospěl po zralé úvaze a samozřejmě jej konzultoval nejen s rodinou, ale i s řadou svých kolegů. Osobně považuji tento post za vrchol své kariéry a jsem pevně přesvědčen o tom, že budu sboru v těchto těžkých dobách prospěšný.

HZS kraje Vysočiny je dle jednoho našeho čtenáře „skryto za horami a mnoho se tam schová“. Nepřipadá vám, že jste najednou vystoupil ze stínu hor přímo do Prahy? Vaše jméno není mezi hasiči po republice tak známé, jako jméno kolegy z MSK.

Osobně nevím, co si přesně pod tímto dotazem představit. Mé jméno možná není tak známé, ale HZS Kraje Vysočina rozhodně není krajem v republice neznámým. Za člověka nehovoří jméno, ale práce. Ta vždy byla na Vysočině kvalitní.

Připravoval jste se nějak speciálně k prezentaci vašich představ o budoucím fungování na ministerstvu, nebo jste to nechal osudu?

Pan ministr si nechal předložit od obou kandidátů vize na další fungování HZS ČR. Zároveň si dovolím podotknout, že jsem byl předsedou komise MV, která analyzovala současný stav u sboru a připravovala návrhy na jeho další fungování. Mám tedy reálnou představu o dalším směřování sboru.

Plánujete tým na generálním ředitelství doplnit o někoho z vedení na Vysočině?

Prozatím je vše v jednání.

Ing. Miroslav Štěpán sklízel od „výjezdových hasičů“ poslední dobou hodně kritiky, mimojiné i kvůli odměnám, které mu byly přiřknuty. Jste připraven i na to, že ne každému se budou Vaše budoucí kroky líbit a nebudete mezi hasiči jen chválen?

Vycházím z toho, že není na světě člověk ten, který by se zavděčil lidem všem. Přesto mohu slíbit, že budu dělat všechna rozhodnutí podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Je asi předčasné ptát se na cíle. Ale přeci jenom, máte konkrétní představu, jak efektivně vést hasičský záchranný sbor i v „době finanční krize“?

Samozřejmě mám. Pokud se ale ptáte na to, jak ušetřit cca 1,5 miliardy Kč (viz usnesení vlády), tak se domnívám, že je to v tomto systému nemožné. Tato částka je vyšší než celý provozní a investiční rozpočet HZS ČR a znamenala by takové dopady do fungování systému, že by došlo k jeho významnému ohrožení. Mojí snahou bude odvrátit tento katastrofický scénář. Což se někomu může zdát málo, ale opravdu v současnosti jde o zachování holé funkčnosti systému.

Váš profesní životopis hovoří o studiu na univerzitě v Ostravě. Ve Frýdku Místku nedávno zrušili obor pro hasiče, aby ho se slávou otevřeli v Českých Budějovicích. Jak vidíte vzdělávání budoucích hasičů v českém školství?

Školství je obor, který bude muset projít řadou změn. Určitě je to však v prvé řadě na širší odbornou diskusi. Rozhodně je to jedna z oblastí, které se hodlám velmi důkladně věnovat.

Jednu dobu bylo „v kurzu“ stavění výcvikového centra v Hradci Králové. Tento nápad pak byl pozastaven. Myslíte, že má ještě naději, nebo je cestou například vybudování několika menších středisek?

Ještě se s tímto projektem budu zabývat, ale v současné době to není pro mne prioritní.

Budou hasiči v roce 2012 finančně lépe ohodnoceni, než tomu bylo letos, po škrtech a snižování platů? Pokud ano, o kolik?

Byl bych rád, kdybych mohl na tuto otázku odpovědět kladně, ale musím být realista a pro příští rok se situace zřejmě nezlepší.

Proslýchá se, že se v roce 2012 budou rušit menší stanice profesionálních hasičů. A místo nich nastoupí „dobráci“ z JPO II a JPO III. Můžete tuto skutečnost potvrdit, či vyvrátit?

V současné době se nepřipravuje uzavírání stanic profesionálních hasičů a budu bojovat za to, abychom nebyli donuceni k tomuto kroku ani v letech nadcházejících.

Máte nějakou oblíbenou značku hasičských vozidel?

Mám, ale byla by to asi reklama, tak si ji nechám pro sebe.

Navštěvujete web pozary.cz?

Vzhledem k časové vytíženosti velmi sporadicky.

Vzkázal byste něco našim čtenářům?

Vzhledem k tomu, že se blíží nejkrásnější svátky v roce, chtěl bych popřát všem vašim čtenářům krásné a hlavně klidné prožití svátků vánočních a šťastný vstup do roku 2012.

Co prvního uděláte 1. prosince 2011, až se oficiálně ujmete šéfování?

Určitě si promluvím se svými podřízenými a sdělím jim svoji jasnou představu o fungování naší spolupráce.

Děkujeme za rozhovor a přejeme mnoho úspěchů nejen ve Vaší práci.

Sdílet