Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zástupci vedení HZS Zlínského kraje neformálně jednali o fungování sboru

Členové vedení HZS Zlínského kraje, v čele s ředitelkou Jarmilou Čičmancovou, navštívili Senát Parlamentu České republiky, aby na základě pozvání neformálně diskutovali o aktuálních a ekonomických problémech sboru.

Další fungování Hasičského záchranného sboru ČR, a především problémy s financováním jeho činnosti v následujícím rozpočtovém období do roku 2014, bylo hlavním tématem setkání místopředsedkyně Senátu PČR Aleny Gajdůškové s ředitelkou a dalšími zástupci HZS Zlínského kraje.

Setkání se uskutečnilo ve čtvrtek v historických prostorách Valdštejnského paláce, sídla Senátu PČR. Zlínští hasiči při této příležitosti zdůraznili svůj zájem na čerpání prostředků z evropských programů k dovybavení jak profesionálů tak i dobrovolných hasičů. V HZS ČR, který je důležitou složkou integrovaného záchranného systému se již v této chvíli začíná projevovat vnitřní zadluženost, jsou vyčerpány rezervy a jeho příslušníci mají proto velké obavy z budoucího omezení činnosti.

Místopředsedkyně Senátu poděkovala hasičům za jejich práci, která vytváří v regionu pocit bezpečí u občanů. Jak zdůraznila, právě tento pocit je pro občany velice důležitý. Alena Gajdůšková zároveň ocenila rychlé a profesionální nasazení příslušníků sboru a vyzdvihla především jejich spolupráci s dobrovolnými hasiči. Jako regionální patronka se vždy zajímala o hasiče ve Zlínském kraji a účastnila se řady významných akcí.

„Byla by ohromná škoda, kdyby došlo k „rozsypání“, destrukci našeho skvělého systému, který nám na úrovních krajů závidí celý svět a který je postaven ne jen na skvělé práci profesionálních hasičů, ale i na spolupráci s dobrovolnými hasiči,“ uvedla při setkání Alena Gajdůšková.

s laskavým přispěním kanceláře senátorky, Ivo Novotného, foto Martin Vlček

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet