Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Voda stále zaměstnává hasiče

I když se situace na českých řekách trochu uklidnila, stále je na mnoha místech III. povodňový stupeň a hasiči mají plné ruce práce. V noci by měla kulminovat Vltava a některé další řeky. Malý souhrn za poslední dny a rozsáhlá fotogalerie z mnoha míst republiky.

Souhrnná zpráva GŘ HZS ČR za pátek 31.3.

V pátek 31.3. od 00:00 do 18:00 zasahovaly jednotky požární ochrany u přibližně 400 událostí, které souvisely s velkou vodou. Do záchranných prací se zapojilo celkem na
3 500 profesi­onálních a dobrovolných hasičů, kteří monitorovali situaci na tocích, budovali protipovodňové bariéry, zpevňovali hráze, preventivně uvolňovali koryta řek, lokálně čerpali vodu ze zatopených prostor a zajišťovali evakuaci osob z ohrožených oblastí.

Jednotka požární ochrany dnes (31.3.) v Olomouci provedla evakuaci celkem 50 dětí a personálu z kojeneckého ústavu, který ohrožovala řeka Morava.

Taktéž v Olomouckém kraji, v obci Domašov nad Bystřicí, zachránili hasiči s pomocí armádního vrtulníku dvě osoby z převrácené loďky.

Jednotky požární ochrany v současnosti zasahují i v okolí řeky Dyje, kde došlo k protržení několika hrází.

Na pomoc v postižených oblastech využívá Hasičský záchranný sbor ČR také své centrální zásoby:
MV- generální ředitelství HZS ČR již ze svých skladišť ohroženým oblastem poskytlo celkem 36 800 speciálních dvoukomorových pytlů na stavbu protipovodňových bariér – z tohoto počtu 10 000 pytlů putovalo prostřednictvím HZS kraje na Znojemsko,
9 000 na Břeclavsko, 5 000 na Hodonínsko, na 4 500 pytlů směřovalo na Benešovsko atd.

Ze zásob Správy státních hmotných rezerv, uložených u HZS krajů, bylo pro potřeby v postižených prozatím uvolněno 25 malých čerpadel a jedno velkokapacitní čerpadlo SIGMA.
Hasičský záchranný sbor ČR je v případě potřeby připraven nasadit další pohotovostní zásoby a zdroje – vedle pytlů i protipovodňové stěny, velkoobjemová čerpadla, malou čerpací techniku, vysoušeče nebo elektrocentrály.

Pro případnou záchranu osob v extrémních podmínkách jsou již od středy 29.3. v pohotovosti týmy Hasičského záchranného sboru ČR specializované na záchranu osob ze vzduchu, tito letečtí záchranáři mohou využít 6 připravených vrtulníků Policie ČR a Armády ČR.


Kraj Vysočina

Hasiči v kraji Vysočina od pondělí 27.3. dodnes – pátek 31.3. do 10 hodin dopoledne celkově zasahovali u 313 případů v souvislosti s vodou:

- v pondělí 9 zásahů
- v úterý 34 zásahů
- ve středu 189 zásahů
- ve čtvrtek 75
- dnes – v pátek do 10 hodin 6 zásahů.

Největší část zásahů tvořilo a tvoří čerpání vody ze zatopených objektů. Hasiči dále provádějí pročišťování kanalizací a vodních toků, výpustí rybníků, monitoring stavu na řekách a vodních dílech, pytlování, stavění a zpevňování hrází. Nejvíce hasiči zasahovali na Havlíčkobrodsku a Třebíčsku – a to u 141 a 119 událostí. Každý den bylo a je nasazeno okolo 100 profesionální hasičů. Velkou pomocí jsou dobrovolní hasiči. Zásahy v souvislosti s vodou si vyžádaly jednu lidskou oběť – v úterý 28.3. v obci Boňov na Třebíčsku život 6-letého dítěte, které spadlo do kanálové vpusti. Tělo bylo již bez známek života nalezeno po 6 hodinách zásahu. Ve středu 29.3. – hasiči v Jihlavě zasahovali u 4 převrácených raftařů, kteří již v době příjezdu byli na břehu. Tento zásah je jen ukázkou podceňování a zbytečného riskování lidí.

Hasiči evakuovali v kraji Vysočina celkově 12 lidí – všechny ve středu 29.3.
- 6 osob Trpišovice u Ledče nad Sázavou,
- 4 osoby ve Světlé nad Sázavou,
- 2 osoby ze zahrádek v Poušově v Třebíči.
- Ve čtvrtek 30.3. hasiči evakuovali materiál ze mlýna v Lomech na Třebíčsku.

Hasičský záchranný sbor kraje Vysočina je připraven na vyžádání pomoci Jihomoravskému kraji. Jsou připravena kompletně vybavená 2 družstva hasičů s veškerou technikou, tak aby byla zajištěna jejich soběstačnost na místě zásahu.

Královéhradecký kraj

Ve čtvrtek (30. 3. 2006) vyjížděli profesionální a dobrovolní hasiči k několika případům čerpání vody. V Miletíně na Jičínsku hasiči opět čistili stavidlo od naplavenin, v Červeném Kostelci na Náchodsku hasiči odčerpávali vodu ze sklepa domu. Problémy s hladinou řek měli i hasiči na Rychnovsku a Hradecku.

Dobrovolní hasiči z Miletína byli přivoláni k vylovení uhynulé srnky z potoka v obci Rohoznice na Jičínsku. Hasiči uhynulou srnu předali místním myslivcům.

I během dnešního dne (31. 3. 2006) hasiči vyjížděli k několika případům v souvislosti se zvyšováním hladin řek. Během dnešního dne byl vyhlášen III. stupeň povodňové aktivity na řece Metuji v Teplicích nad Metují a Stěnavě v Otovicích na Náchodsku. II. stupeň povodňové aktivity byl vyhlášen na řece Metuji v České Metuji a mezi Hronovem a Jaroměří na Náchodsku.

Hasiči během dnešního dopoledne odčerpávali vodu v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku a Libči na Trutnovsku. V Miletíně na Jičínsku hasiči odstraňovali naplaveniny z kanalizačního potrubí. V Horní Radechové na Náchodsku hasiči odčerpávali vodu a v Hronově monitorovali povodňovou situaci na řece Metuji. Během dopoledne byl vyhlášen III. stupeň povodňové aktivity na Labi v obci Hořenice, Heřmanice a v Jaroměři.

Liberecký kraj

Dnes, 31. března 2006, do 12ti hodin zasahovaly jednotky požární ochrany v Libereckém kraji čtyřikrát při čerpání vody ze zaplavených suterénních místností. Momentálně je vyhlášen II. stupeň povodňové aktivity na řece Ploučnici v České Lípě a na Lužické Nise v Hrádku nad Nisou. Stav pohotovosti je vyhlášen také na říčce Jeřici v Mníšku u Liberce.
Před osmou hodinou zasahovala jednotka HZS LK stanice Semily v supermarketu E-Delta na ulici Bořkovská v Semilech – Podmoklicích. Hasiči kalovým čerpadlem odčerpali vodu ohrožující supermarket.
Dále místní dobrovolná jednotka čerpala vodu ze sklepa rodinného domu v Novém Městě pod Smrkem – Ludvíkově.
V půl deváté zasahovali místní hasiči také ve sklepě bytového domu v ul. Vaněčkova v Železném Brodu.
V 10:45 hod. si zatopená kotelna mateřské školy v Rokytnici nad Jizerou vyžádala zásah místní jednotky. Hasiči odpojili elektrický proud a vodu odčerpali kalovým čerpadlem. Čerpání vody trvalo přes půl hodiny.

Ústecký kraj

30.3. – 31.3. Jednotky Sboru dobrovolných hasičů a Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje i nadále čerpaly vodu ze sklepů, pomáhaly stěhovat věci ze zatopených objektů, monitorovaly vodní toky a odstraňovaly překážky. Jednotka HZS PS Ústí nad Labem je nyní se člunem v pohotovosti na Střekovském nábřeží v Ústí nad Labem. Na Ústecku jednotka SDH Chlumec v noci odstraňovala překážky ve výtoku z rybníka v Žandově. Jednotka HZS PS Ústí nad Labem vytáhla z vody auto v Přístavišti v Ústí nad Labem. V Olšínkách v Ústí nad Labem – Střekově čerpali hasiči vodu do lodí, aby byly více zatíženy a neodpluly. Na Děčínsku dobrovolní hasiči stěhovali materiál z objektů především v Hřensku. Jednotka SDH Hřensko stěhovala archív Obecního úřadu Hřensko, zajišťovala nádrž s propan butanem, zajišťovala transport mechaniků na demontáž zařízení v Hotelu Havel ve Hřensku a vozidlem Tatra 813 převážela příslušníky Policie ČR O půlnoci dobrovolní hasiči z Hřenska čerpali vodu od hlavního elektrického rozvaděče hotelu Praha ve Hřensku. Jednotka SDH Dolní Žleb stěhovala nábytek z domu v Prostředním žlebu. Hasiči HZS CPS Děčín za pomoci SDHO Děčín III. vystěhovávali suterénní prostory stanice Hasičského záchranného sboru Děčín. Na Chomutovsku dobrovolní hasiči z obce Kovářská stavěli protipovodňové zábrany a čerpali vodu ze sklepů v obci Kovářská.

Na základě žádosti ředitele územního odboru Děčín HZS ÚK zapůjčily JSDH Rumburk a Varnsdorf do Hřenska elektrocentrály Honda. Po zaplavení přístupových cest přistoupila severočeská energetika z bezpečnostních důvodů k odpojení přívodu proudu, což znamenalo zastavení všech elelktrických čerpadel v obci. Proto byly posháněny a zapůjčeny všechny dostupné elektrocentrály k náhradě výpadku proudu a pokračování zmírnění následků velké vody. Stav hladiny se však bohužel stále zvyšuje a v současné době dosahuje více jak 8,5 metru! Přinášíme vám aktuální obrázky z místa, jak je po obědě pořídil velitel JSDH Rumburk Ruda Seidl mobilním telefonem, proto omluvte jejich sníženou kvalitu.

Středočeský kraj

Středočeští hasiči zasahovali do půlnoci u více než 130 případů. Nejvážnější situace je stále v obci Vestec a hlavně ve vedlejší obci Křinec, která je celá pod vodou.

Hlavní město Praha

V SOUVISLOSTI SE VZEDMUTÍM VODNÍCH TOKŮ ZASAHOVALY HASIČSKÉ JEDNOTKY DISLOKOVANÉ NA ÚZEMÍ HZS HL. M. PRAHY NA TĚCHTO MÍSTECH:

– 27. 3. 2006 –

07:52 hod. – 1, U Lužického semináře
Jednotky HZS Praha asistovaly při uzavření protipovodňových vrat v ústí Čertovky (nasazení potápěčského oddílu) a plovoucím kontejnerovým čerpadlem provedly snížení hladiny Čertovky pod úroveň Vltavy. Nadále probíhá průběžné odčerpávání přirozeného přítoku Čertovky v objemu cca 3000 litrů za minutu.

– 28. 3. 2006 –

02:52 hod. – NYMBURK, řeka Mrlina
V rámci meziregionální výpomoci jednotka HZS Praha dopravila 400 ks plných a 1000 ks prázdných pytlů na stavbu protipovodňové hráze do oblasti záplav na řece Mrlina (Nymburk).

10:31 hod. – MĚLNÍK
Jednotka HZS Praha – potápěčský oddíl – v rámci sousedské pomoci zajistila uvolněné molo.

16:25 hod. – 1, Kampa
Jednotky Sborů dobrovolných hasičů (dále jen SDH) zahájily výstavbu protipovodňových zábran v oblasti Malé Strany.

21:16 hod. – 5, Hořejší nábřeží
Jednotka HZS Praha pomáhala při rozebírání dřevěné pláže.

23:29 hod. – 12, K jezu
Jednotka SDH zahájila výstavbu protipovodňových zábran v oblasti Modřan.

23?54 hod. – 7, Za elektrárnou
Jednotka HZS Praha zahájila výstavbu protipovodňových zábran v oblasti Bubenče.

– 29. 3. 2006 –

09:33 hod. – 16, Závist (kemp)
Jednotka SDH zajistila karavany uvízlé v kempu na břehu Vltavy.

09:34 hod. – 5, Hořejší nábřeží 368/2
Jednotka HZS Praha provedla kontrolu stavu hladiny.

10?17 hod. – 1, Kampa
Jednotka HZS Praha instalovala kanálovou ucpávku na přepadovou trubku v korytu Vltavy.

10:26 hod. – 5, Císařská louka (kemp)
Jednotka HZS Praha zajistila odtažení karavanu z předpokládané záplavové zóny.

10:30 hod. – 5, Hořejší nábřeží 368/2
Jednotka HZS Praha vybudovala z pytlů z pískem protipovodňovou zábranu.

11:20 hod. – 15, Ke křížkám
Jednotka HZS Praha byla vyslána k zajištění nakládky kontejnerů s materiálem na protipovodňové zábrany.

12:44 hod. – 16, Na staré
Jednotka SDH provedla protipovodňové zajištění v rodinném domě.

13:32 hod. – 8, Zenklova – Rokytka
Jednotka HZS Praha poskytla obsluze protipovodňových vrat na Rokytce 6 ks sorbčních válců k zachytávání plovoucích nečistot.

14:22 hod. – 1, Kampa
Jednotky SDH zahájily druhou fázi stavby protipovodňových zábran v oblasti Malé Strany.

17:10 hod. – 7, Jankovcova
Jednotky SDH zahájily výstavbu protipovodňových zábran v oblasti Holešovic.

18:42 hod. – 5, Hořejší nábřeží
Jednotka HZS Praha zajistila osvětlení navigace v prostoru botelu Admirál.

20:43 hod. – 6, Roztocká
Jednotka SDH zajišťovala osvětlování navigace a přilehlé komunikace.

– 30. 3. 2006 –

00:22 hod. – 1, Žofín
Jednotka HZS Praha zajistila uvolněnou loď.

01:39 hod. – 1, Štefánikův most
JednotkA HZS Praha násilně otevřeli dveře do prostoru mostu.

10:02 hod. – 12, Mezi vodami
Jednotka HZS Praha stanice 6 čerpala lagunu o rozměrech 30 × 50 metrů.

11:00 hod. – 18, Bechyňská
Jednotka SDH odčerpala za pomoci plovoucího čerpadla zatopenou jímku.

15:29 hod. – 5, Strakonická ul. č. 2
Jednotka HZS Praha zajistila pomocí potápěčské techniky a lana uvolněný ponton na Vltavě.

15:48 hod. – 16, K Sádkám
Jednotka HZS Praha stanice prověřila průnik vody na nábřeží.

15:56 hod. – 2, Rašínovo nábřeží 30
Jednotka HZS Praha stanice prověřila průnik vody do suterénních prostor muzea.

17:44 hod. – 19, Klenovská.
Jednotka HZS Praha byla vyslána k případu čerpání vody v laguně na poli o rozloze 60×10 m, která začala zaplavovat 3 domy. Jednotka k odčerpávání použila 3 čerpadla.

18:38 hod. – 7, Povltavská 5/74
Jednotka HZS Praha odčerpávala pomocí plovoucích čerpadel v dýchací technice vodu ze sklepa objektu zatopeného prosakující spodní vodou z Vltavy.

18:43 hod. – 1, Říční
Jednotka HZS Praha provedla kontrolu protipovodňové stěny v úseku Říční – Karlův most.

CELKEM zasahovaly jednotky u 29 případů souvisejících s povodní, postupně bylo nasazeno přes 400 hasičů.

Nadále jsou v pohotovosti veškeré síly a prostředky HZS hl. m. Prahy.
Letečtí záchranáři HZS hl. m. Prahy jsou trvale připraveni ke vzletu na letce Policie ČR.

Po celou dobu opatření souvisejících s povodněmi musí hasiči zajišťovat požární ochranu hl. m. Prahy. Nasazení sil a prostředků je voleno tak, aby bezpečnostní standard občanů nebyl narušen.

Zlínský kraj

Podrbné informace ze Zlínského kraje můžete sledovat na webových stránkách HZS http://hzs-zlkraje.cz/…0603/135.htm

Pardubický kraj

31. 3. 2006 čas 20.00 Ústí nad Orlicí
Na toku Třebovky je vyhlášený 3.stupeň povodňové aktivity.
N toku Orlice je vyhlášen 2.stupeň povodňové aktivity.
O dalším vývoji a stavu na těchto tocích budeme informovat zítra.

Další informace budeme postupně doplňovat.
Sdílet